Alles wat u wilt of moet weten over vertalingen
Grenzen vervagen, talen niet!

Alles wat u wilt of moet weten over vertalingen

Vertalen is een vak, ons vak

Genieten in de bioscoop van uw favoriete filmheld, alles weten over de functies op uw nieuwe smartphone, uw kinderen veilig een aspirientje geven als ze ziek zijn… U staat er niet bij stil, maar dankzij het werk van een vertaler stapt u moeiteloos in de wereld van een anderstalige film en leest u een technische handleiding of medische bijsluiter in uw eigen taal.

Vertaler versus vertaalmachine

vertaalmachine

Het werk van de vertaler is onzichtbaar, maar verweven in ons dagelijks leven. Tegelijkertijd is vertalen met de komst van de online vertaalmachine een alledaagse bezigheid geworden. Per maand surfen zo’n miljard mensen naar Google Translate om teksten te vertalen. De automatische vertaaldiensten van onder meer Google Translate en DeepL Translator worden dankzij machine learning steeds beter, aldus de woordvoerders.

Wie levert de beste vertaling?

We nemen de proef op de som en geven drie vertaalmachines een oer-Nederlandse uitdrukking te vertalen. ‘Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.’

Dekt de vlag de lading?

* Just do it, then you’re crazy enough. De vertaling van Google Translate.
* Just do just do it, then you’ll do it all crazy enough. De vertaling van DeepL Translator.
* Just do it, you’ll be crazy enough. De vertaling van Microsoft Translator.

Neen. “The flag does not cover the cargo“.

De vertaalmachine mist nuance

De drie online vertaaldiensten vertalen de Nederlandse tekst te letterlijk naar het Engels. Vraag drie menselijke vertalers van Aabévé Vertaalbureau de uitdrukking te vertalen en ze geven wellicht ook drie verschillende versies. Maar u bent wel verzekerd van een adequaat resultaat. Onze vertalers brengen de boodschap van uw teksten in al haar nuances over.

Vertalen is mensenwerk

Een ding is zeker: de menselijke vertaler wint het van de automatische vertaalmachine. Een computerprogramma mist immers taalgevoel en creativiteit. Vertalen is meer dan de beheersing van grammatica en zinsbouw. Achter de woorden in een taal schuilt vaak een diepere betekenis, denk aan het gebruik van woordspelingen, metaforen, spreekwoorden of woordgrapjes. Met een te letterlijke vertaling gaat de oorspronkelijke boodschap verloren.

De vertaler is bruggenbouwer

Miscommunicatie tussen anderstaligen komt vaak voort uit misverstanden gelieerd aan cultuurverschillen. Cultuurgebonden elementen zijn niet een-op-een te kopiëren naar andere landen en/of culturen. Denk aan de HEMA en de connotaties die de bedrijfsnaam bij de gemiddelde Nederlander oproept. Geen HEMA zonder rookworst. Of denkt u direct aan de Jip-en-Janneke-producten of de gratis tompouce op uw verjaardag? Een goede vertaler heeft verstand van talen en de bijbehorende culturen.

Foutje, bedankt!

The future’s bright, the future’s Orange was in de jaren negentig de slogan van een telecombedrijf in Groot-Brittannië. De leus wilden ze ook in Ierland uitrollen. Dat viel niet bij iedereen in goede aarde. De Noord-Ieren associëren ‘oranje’ namelijk met ‘protestants’. De reclamecampagne werd aangepast. Vertalen is meer dan het beheersen van twee of meer talen. Een goede vertaling treft precies de juiste toon en brengt de boodschap getrouw over.

Is er een verschil tussen een vertaler en een tolk?

verschil vertaler en tolk

Ja, er is verschil. Beide beroepen brengen een boodschap over van de ene taal naar de andere. Ze vormen een brug in de communicatie tussen twee partijen die elkaar niet kunnen verstaan. Het verschil is dat een vertaler het geschreven woord vertaalt en een tolk het gesproken woord. Aabévé Vertaalbureau levert zowel vertalers als tolken. U kunt bij ons terecht voor tolkdiensten in alle West-Europese talen. Hoe vraagt u een tolk aan? Bekijk deze video.

Wat voor teksten vertalen wij?

vakgebieden

Wilt u met uw bedrijf of merk uitbreiden over de grenzen? Wilt u in het buitenland solliciteren? Aabévé is een allround vertaalbureau. Van persbericht tot webshop, van bedrijfspresentatie tot productinformatie en van column tot contract. Van creatief tot informatief en van kort tot lang.

U kunt bij ons terecht voor alle soorten geschreven tekst:
* Technische vertalingen;
* Medische vertalingen;
* Juridische vertalingen;
* Financiële vertalingen;
* Creatieve vertalingen (promotieteksten, slogans en andere wervende teksten)

Vertaalprofessionals met specialisaties

Uw webtekst over polykristallijne zonnepanelen, uw tv-format over koken met filosofen of uw onderzoeksrapport over populatiebeheer met de prikpil bij damherten. Soms specialiseert een vertaler zich uit persoonlijke interesse in een onderwerp, in kunst en cultuur, financiën en economie, natuur en milieu. Meestal duikt de vertaler echter diep in een bepaald vakgebied en raadpleegt hij of zij naslagwerken, vakbladen en deskundigen. Een goede vertaler bezit een brede algemene ontwikkeling en doet snel en secuur bronnenonderzoek.

Juridische taal vraagt een juridisch vertaler

juridische vertaling

Nederlanders spreken over het algemeen een aardig woordje over de grens. Een gewone e-mail naar een anderstalige klant of opdrachtgever schrijft u zelf of een van uw collega’s. Maar juridische correspondentie is andere koek; een kleine fout in de vertaling van een proces-verbaal, koopcontract of testament kan grote gevolgen hebben. De juridisch vertaler vertaalt de tekst zodanig dat er maar één interpretatie mogelijk is. Een goede vertaler is een Pietje Precies. Een juridisch vertaler kent daarnaast de diverse nationale en internationale rechtssystemen en de bijbehorende vaktaal.

Heeft u een beëdigde vertaling nodig?

beëdigde vertaling

Juridische documenten bestemd voor een officiële instantie (rechtbank, notaris, overheid, universiteit) vereisen vaak een beëdigde vertaling. Een beëdigd vertaler maakt het vertaalde document rechtsgeldig door deze te voorzien van een ambtstempel, een handtekening en een verklaring. De vertaler verklaart dat de vertaalde tekst een waarheidsgetrouwe weergave is van het aangehecht origineel. Een beëdigd vertaler staat ingeschreven in het Register beëdigde tolken en vertalers (Rbtv) en is beëdigd als vertaler door de rechtbank op basis van die inschrijving.

Wilt u bijvoorbeeld:
* naar het buitenland emigreren;
* in het buitenland studeren;
* een kind adopteren?

Is uw bedrijf bezig met:
* de werving van buitenlandse toeristen voor een vakantie-accommodatie;
* de aanvraag voor een EU-subsidie;
* internationale expansie?

Aabévé Vertaalbureau verzorgt al uw beëdigde vertalingen. Informeer bij de instantie waarvoor het document is bedoeld of de vertaling al dan niet beëdigd moet zijn. Meer weten? Lees verder over wanneer u een beëdigde vertaling nodig heeft of mail ons uw vraag. U ontvangt binnen dertig minuten onze reactie.

Legalisatie en apostille

apostille

Soms is een beëdigde vertaling niet voldoende. Dan moet u uw geboorteakte, dagvaarding, of diploma ook ‘legaliseren’. De handtekening van de vertaler dient dan een verklaring van echtheid te krijgen, een procedure die tijd in beslag neemt. Het Consulair Dienstencentrum in Den Haag legaliseert Nederlandse documenten voor gebruik in het buitenland. Is uw beëdigde vertaling bestemd voor een land dat meedoet aan het Apostilleverdrag? Dan volstaat een apostillestempel van de rechtbank waar de beëdigde vertaler is ingeschreven.

Een open communicatie voor een optimaal resultaat

Samen met u zorgen we ervoor dat uw boodschap doel treft. Vooraf informeren we bij u naar onder andere de doelgroep en deadline van de vertaling. Hanteert u vaste vaktermen of terminologie? Na de briefing van de vertaalopdracht gaat een vertaler direct voor u aan de slag. Onze vertalers zetten uw teksten om in overeenstemming met uw eisen en wensen. Door de bank genomen vertaalt een vertaler ongeveer 2000 woorden per dag. Aabévé Vertaalbureau levert vertalers voor vrijwel elke talencombinatie.

De vertaler in de spotlight

vertaler in de spotlight

Vertalers doen hun werk gewoonlijk stilletjes op de achtergrond, maar het resultaat van hun arbeid is overal merkbaar en van invloed. Zij spelen een essentiële rol in het overbruggen van de kloof tussen schrijver en lezer, brontaal en doeltaal, culturen en tijden. De vertalers bij Aabévé Vertaalbureau zijn vakkundige bruggenbouwers. Ze kennen de taal van zowel de originele als de vertaalde tekst tot in de puntjes. Ze zetten voor u de puntjes op de i.

Nieuwsgierig naar de prijzen van onze vertaaldiensten? Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan. We helpen u en uw bedrijf wereldwijd bergen te verzetten.

Vertaling Nederlands Frans met 10% korting
geldig voor opdrachten t/m 31 maart 2018