024-82 00 778 info@aabeve.nl

Automatische aanvulling van teksten

Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker een onderdeel van ons leven. Zo worden in de huidige coronacrisis allerlei oplossingen bedacht, die ons in een moeilijke periode behulpzaam kunnen zijn. Een mooi voorbeeld daarvan is de robot, die wordt ingezet in restaurants voor de bediening. Op die manier kan besmetting zoveel mogelijk worden voorkomen.

Een al langer ingeburgerd voorbeeld is de automatische aanvulling van teksten in een tekstverwerker, zoals Word of Open Office en op tablet en mobiele telefoons.

Automatische aanvulling van teksten (woorden of zinnen) kan handig, maar soms ook behoorlijk frustrerend zijn. Want als je tijdens het ingeven van de tekst niet constant op het scherm kijkt, kun je zomaar een tekst krijgen, waar veel verkeerde woorden in staan.

Automatische aanvulling gaat nu nog verder

Als u de automatische aanvulling al geweldig vond, dan zal er nu een wereld van luxe voor u open gaan, want de nieuwste gaan nu zelfs voorspellen wat u wilt gaan typen. Inmiddels zijn er al veel varianten van voorspellende tekstmemo’s te vinden voor Android en iOS.

De informatie daarvoor wordt gehaald van actuele items op sociale media, waardoor de software dus eigenlijk gaat voorspellen wat u wilt gaan typen. Nog even en de telefoon oppakken is al voldoende om een berichtje te verzenden.

De basisreden waarom we verschillende resultaten krijgen, is dat terwijl u uw telefoon gebruikt, woorden of woordreeksen die u typt, aan uw persoonlijke woordenlijst worden toegevoegd. Voor de meeste gebruikers bevat het woordenboek op apparaten uiteindelijk lokale plaatsnamen, nummers die ze leuk vinden, enzovoort.

Minder frequente woorden

Een andere factor die ons helpt unieke resultaten te behalen, is een lichte neiging om minder frequente woorden te voorspellen. Het suggereren van een heel gewoon woord als ‘en’ kan minder nuttig zijn omdat het kort en gemakkelijk te typen is. Dus misschien is het tonen van een langer woord eigenlijk nuttiger, zelfs als het minder frequent is. Natuurlijk is een langer woord daardoor interessanter.

Het toetsenbord van een telefoon wordt geleverd met een basislijst met woorden en woordreeksen. Dat is de kracht van de basistaalkenmerken: autocorrectie, waarbij een reeks als “rhe” verandert in “de” nadat u het hebt getypt en de suggestiestrook net boven de letters, die beide voltooiingen bevat (als u “keyb” typt, zou dit kunnen suggereren “toetsenbord”) en voorspellingen van het volgende woord (als u “voorspellend” typt, kan dit “tekst”, “waarde” en “analyse” voorstellen).

Het is deze voorspellingsfunctie die we gebruiken om amusante en ietwat onzinnige reeksen tekst te genereren. Een functie die verder gaat dan het beoogde doel van het leveren van een paar woorden, voordat we teruggaan om ze letter voor letter te tikken.

Telefoons

Ten slotte lijken telefoons vanaf het begin verschillende paden te kiezen. Waarom krijgen sommige mensen “Ik zal zijn” terwijl anderen “Ik zal hebben” of “Ik zal laten” krijgen? Dat deel is waarschijnlijk niet erg opwindend: het standaard Android-toetsenbord heeft vermoedelijk iets andere voorspellingen dan het standaard iPhone-toetsenbord, en apps van derden hebben ook iets andere voorspellingen.

Wat hun herkomst ook is, de willekeurige nevenschikking van voorspellende teksten is voer geworden voor een groeiend geniaal ras van humor. Botnik Studios schrijft goofy songs met behulp van opgevoerde voorspellende toetsenborden en veel menselijke aanpassingen. De blog AI Weirdness traint neurale netten om allerlei belachelijke taken uit te voeren, zoals het bepalen of een reeks woorden eerder een naam is van My Little Pony of een metalband.

Combinatie

De combinatie van de aanpassing en de willekeurigheid van de voorspellende tekstmemo is overtuigend zoals een BuzzFeed-quiz of een horoscoop overtuigend is – het geeft je een klein beetje inzicht in jezelf om te delen, maar niet zozeer dat je je ziel voor de gek houdt. Het is ook moeilijk om een ​​echt verschrikkelijk antwoord te krijgen. In beide gevallen is dat door het ontwerp.

Uw toetsenbord maakt opzettelijk fouten aan de conservatieve kant. Er zijn bepaalde woorden die het gewoon niet zal proberen uit te voeren, zelfs als je er heel dichtbij zit. Het is immers beter om per ongeluk het woord ‘publiek’ te sturen als je ‘schaamteloos’ bedoelt dan andersom.

Dit geldt ook voor woordreeksen. Alleen omdat een reeks gebruikelijk is, betekent het nog niet dat het een goed idee is om dit te voorspellen.

Vertalen

Wilt u teksten laten vertalen, die al dan niet automatisch zijn aangevuld, dan zijn wij u graag van dienst. Wij helpen u snel en goed met lage tarieven, ervaren vertalers en kwaliteitsgarantie.

Klanten hebben een hoge waardering over voor onze dienstverlening en door onze ISO-certificering kunt u erop vertrouwen, dat wij onze zaken prima op orde hebben. Ook voor beëdigde vertalingen kunt u uiteraard bij ons terecht.

Wij hebben voor vrijwel alle talencombinaties en vakgebieden altijd de juiste vertaler beschikbaar. Met onze meer dan 30 jaar ervaring kunt u erop vertrouwen, dat uw vertalingen bij ons in goede handen zijn.

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen of wilt u eerst aanvullende informatie? U kunt ons mailen, het contactformulier invullen of telefonisch contact opnemen via 024-8200778.