024-82 00 778 info@aabeve.nl

Bedrijven niet blij met YouTube

In 2005 werd onder de naam YouTube een videoplatform gestart, waarbij veel mensen op dat moment hebben gedacht “Wat moeten we ermee?” In het begin werden er veelal onbenullige home video’s op geplaatst, maar in de loop van de tijd is dat drastisch veranderd. Bedrijven, artiesten, organisaties, verenigingen, enzovoort, vrijwel iedereen gebruikt YouTube om video’s te uploaden. Bovendien kunnen de links van de geüploade video’s eenvoudig op de website worden geplaatst, omdat plaatsing bij een hostingprovider vrijwel nooit mogelijk is door de grootte van de bestanden. Maar inmiddels zijn veel bedrijven niet blij met YouTube en hoe komt dat?

Google is eigenaar van YouTube

Google begon ooit met een simpele zoekmachine en heeft daar in de loop der tijd allerlei verbeteringen in aangebracht. Google heeft veel geduld getoond en pas toen er voldoende gebruikers waren, werd gestart met advertenties. Eerst aan de zijkant, later aan de bovenkant van de pagina en nu zowel aan de bovenkant, als aan de onderkant. Google nam YouTube in 2006, slechts 1,5 jaar na de start, over van de oprichters en betaalde daar 1,65 miljard dollar voor. Vorig jaar verdiende YouTube zo’n 15 miljard dollar met advertenties!

Uitgekiende marketingstrategie

Hetzelfde geduld met het gedoseerd toevoegen van advertenties, dat Google heeft opgebracht, wordt ook bij YouTube toegepast. Eerst een advertentie voor de video, toen een banner erbij op de video, een gerelateerde video (meestal van een concurrent) aan het einde en nu worden de video’s op willekeurige plekken ook nog keihard onderbroken door een advertentie. Zeker bij bedrijfsvideo’s is dit erg vervelend en nadelig, omdat kijkers daardoor snel zullen afhaken.

YouTube gebruikers

YouTube heeft wereldwijd inmiddels zo’n 2 miljard gebruikers en per dag wordt er door al die gebruikers voor 1 miljard uur aan video’s bekeken. Elke minuut wordt voor 500 uren aan videomateriaal op YouTube geplaatst. De gebruikers komen uit vrijwel alle landen en hanteren vrijwel alle talen. Door dit enorme gebruik heeft YouTube, net als Google, een machtspositie verworven en kan men rustig doorgaan met het toevoegen van advertenties.

Alternatieven zijn er wel, zoals bijvoorbeeld Vimeo of Wistia, maar daar moet een maandelijks abonnementsgeld worden betaald of er wordt een hele beperkte gratis service aangeboden. Inmiddels biedt YouTube bezoekers aan om de video’s advertentievrij te bekijken tegen een betaling van € 15,00 per maand. Dat is het dubbele bedrag van een standaard maandabonnement bij Netflix.

Nadelig voor bedrijven

Al die advertenties voor, op en na de video’s zijn voor bedrijven behoorlijk nadelig. Vrijwel alle bedrijven, die video’s op hun website hebben staan, plaatsen die op YouTube en zetten de link dan op hun website. Maar wat is er nou vervelender dan op je eigen website een filmpje van een directe concurrent te zien. Bovendien worden de video’s op veel websites niet binnen een venster afgespeeld, maar wordt er rechtstreeks doorgelinkt naar YouTube, waardoor een websitebezoeker ook nog met de nodige afleiding wordt geconfronteerd.

Vraag over een vertaling?

U kunt bellen via 024-8200778 of het contactformulier invullen. Wij helpen u graag!