Boerenkool populair in Spanje
Grenzen vervagen, talen niet!

Boerenkool populair in Spanje

De boerenkool uit Nederland is opvallend populair in Spanje, waar het een fashion-groente lijkt te zijn geworden. Dat heeft de groente overigens niet aan de naam te danken, want er is gekozen voor een Engelse vertaling.

boerenkool populair in spanje

Engelse naam ‘kale’

Door de naam te vertalen van het Nederlands naar het Engels zijn de Spanjaarden uitgekomen bij ‘kale’. Een vertaling naar het Spaans zou leiden tot bijvoorbeeld ‘col crespa’ of ‘col rizada’, maar daar hebben de supermarkten tot nu toe niet voor gekozen. De Engelse taal lijkt de met name jongere doelgroep beter aan te spreken, waardoor de groente zeer populair is geworden.

Opvallend genoeg vinden de Spanjaarden het niet zo’n lekkere groente. In tegenstelling tot hier in Nederland is het vooral een fashion-groente, waarvan de Spanjaarden weten dat het gezond is.

Hippe groente in Spanje

Het is een hippe groente in Spanje, zoals we hier ook een tijdje een aantal andere superfoods hebben gezien. De vertaling van het Nederlands naar het Engels draagt daar aan bij. De boeren hier in Nederland vinden het wellicht jammer om te zien dat de Nederlandse taal verloren is gegaan tijdens het transport, maar hebben er desalniettemin een interessante nieuwe afzetmarkt in het buitenland bij.

Met name vegetariërs in Spanje lijken enthousiast. De vertaling van het Nederlands naar het Engels in plaats van naar het Spaans maakt het bovendien een meer exotisch klinkende groente.