37+ jaren ervaring
200+ talencombinaties
600+ ervaren vertalers
5 sterren op Trustpilot
Wat is een apostille?
Een apostille is een officiële verklaring, die wordt gebruikt om de echtheid van een openbaar document te bevestigen, zodat het in een ander land rechtsgeldig is. Het is een gestandaardiseerd proces, dat wordt gebruikt in landen die zijn aangesloten bij het Apostilleverdrag, ook wel bekend als het Verdrag van Den Haag van 1961. Het doel van een apostille is om de vereenvoudiging van de legalisatieprocedures voor internationale documenten te bevorderen.
Een apostille wordt meestal afgegeven door een bevoegde autoriteit, zoals een ministerie van Buitenlandse Zaken of een Arrondissementsrechtbank. Het certificaat bevestigt dat het document is ondertekend door een bevoegd persoon en dat het zegel of stempel op het document authentiek is. Het verleent het document dezelfde juridische status als in het land waar het is uitgegeven, maar dan in de andere landen, die het Apostilleverdrag hebben ondertekend.
Het gebruik van een apostille is van groot belang bij het verifiëren van verschillende soorten documenten, zoals geboorteaktes, huwelijksaktes, rechterlijke uitspraken, notariële aktes, diploma’s en bedrijfsdocumenten. Het is vooral relevant in situaties waarin deze documenten worden gebruikt voor officiële doeleinden in het buitenland, zoals immigratie, adoptie, het afsluiten van zakelijke transacties of het studeren in het buitenland.
Het verkrijgen van een apostille is een relatief eenvoudig proces. Nadat het document is opgesteld of vertaald en ondertekend door een bevoegd persoon, moet het worden voorgelegd aan de bevoegde autoriteit in het land van uitgifte. Deze autoriteit zal vervolgens het document controleren, het apostillecertificaat aanbrengen en een stempel of handtekening plaatsen om de echtheid van het document te bevestigen.
Het belang van een apostille kan niet worden onderschat, omdat het de internationale erkenning en geldigheid van documenten vergemakkelijkt. Het elimineert de noodzaak van ingewikkelde en tijdrovende legalisatieprocedures, waarbij documenten van het ene naar het andere land moeten worden gestuurd voor verificatie. Met een apostille kan een document eenvoudig worden gebruikt in andere landen die het Apostilleverdrag hebben ondertekend, waardoor de internationale communicatie en samenwerking worden vergemakkelijkt.
Apostille van vitaal belang
Bij het legaliseren van internationale documenten speelt een apostille een essentiële rol. Het is een gestandaardiseerde methode om de echtheid van een document te verifiëren en om ervoor te zorgen, dat het document rechtsgeldig is in het buitenland. Het bespaart tijd en moeite, omdat het de noodzaak van ingewikkelde en tijdrovende legalisatieprocedures elimineert. Bovendien biedt een apostille gemoedsrust, omdat het de geldigheid van het document bevestigt en het risico op fraude vermindert.
Het gebruik van internationale documenten zonder een apostille kan tot ernstige problemen leiden. Veel landen eisen een apostille om de geldigheid van buitenlandse documenten te waarborgen. Zonder een apostille kan een document worden geweigerd, wat kan leiden tot vertragingen, juridische complicaties en onnodige kosten. Het is van vitaal belang om ervoor te zorgen, dat alle vereiste apostilles correct zijn verkregen voordat internationale documenten worden gebruikt, om problemen te voorkomen en een soepele transactie te garanderen.
Heeft u een apostille nodig?
Als u een apostille nodig heeft, dan kunt u daarvoor terecht bij elke Arrondissementsrechtbank in Nederland.
Arrondissementsrechtbanken zijn gevestigd in:
Almelo, Amsterdam, Arnhem, Assen, Breda, Den Bosch, Den Haag, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Maastricht, Middelburg, Utrecht en Zwolle. Sommige rechtbanken hebben een nevenvestiging in een andere plaats. Daar kunt u niet terecht voor een apostille.
Als u een apostille nodig heeft voor een beëdigde vertaling, kunt u onder overlegging van deze vertaling een apostille afhalen bij de Griffie van één van de bovenvermelde Arrondissementsrechtbanken.
Apostille binnen de EU soms niet meer verplicht
De Europese Unie wil het vrije verkeer van burgers in de lidstaten zoveel mogelijk bevorderen en daarom hoeven bepaalde openbare documenten niet meer te worden gelegaliseerd of geapostilleerd binnen de EU. Deze vrijstelling van de verplichting tot legaliseren en apostilleren geldt alleen voor documenten en de voor eensluidend gewaarmerkte afschriften daarvan, die door de autoriteiten van een lidstaat worden afgegeven en aan de autoriteiten van een andere lidstaat worden overgelegd.
Het gaat met name om:
- documenten afgegeven door een rechtbank of een rechterlijke ambtenaar;
- administratieve stukken;
- notariële akten;
- officiële verklaringen die geplaatst worden op documenten, ondertekend door een persoon in zijn particuliere hoedanigheid;
- diplomatieke of consulaire stukken.
Documenten met vrijstelling
De vrijstelling is uitsluitend van toepassing op documenten voor het vaststellen van een of meer van de hieronder vermelde feiten. Voor documenten voor het vaststellen van de vetgedrukte vermeldingen is er een meertalig modelformulier beschikbaar. Let wel: niet alle modelformulieren worden in alle lidstaten afgegeven.
- geboorte
- overlijden
- in leven zijn
- naam
- huwelijk, de bekwaamheid om te huwen en de huwelijkse staat
- echtscheiding, scheiding van tafel en bed of nietigverklaring van het huwelijk
- geregistreerd partnerschap, de bekwaamheid om een geregistreerd partnerschap aan te gaan en de status van geregistreerd partnerschap
- ontbinding van een geregistreerd partnerschap, scheiding van tafel en bed of nietigverklaring van een geregistreerd partnerschap
- afstamming of adoptie
- woon- en/of verblijfplaats
- nationaliteit
- afwezigheid van een strafblad
- uitoefening van actief of passief kiesrecht bij de verkiezingen voor het Europees Parlement of bij gemeenteraadsverkiezingen in een andere lidstaat
Apostille afhalen
U hoeft een apostille niet zelf af te halen, dit mag ook door iemand anders gebeuren en er is geen machtiging nodig om het door iemand anders te laten ophalen.
Degene, die de apostille afhaalt, dient uiteraard wel de beëdigde vertaling bij zich te hebben.
Apostillestempel
Een apostillestempel versnelt de legalisatie van uw document. Na het plaatsen van een apostillestempel door de rechtbank, is er geen verdere legalisatie nodig. U kunt het document dan direct gebruiken in het land van bestemming.
Elke afgegeven apostille wordt vastgelegd in een register. In geval van twijfel kunt u dus altijd de herkomst van het document met apostillestempel laten controleren. De kosten van een apostille bedragen € 25,00.
Modelformulier apostille
Een meertalig modelformulier mag alleen worden gebruikt in een andere lidstaat, dan die waar het is afgegeven en moet worden overgelegd samen met het openbaar document waaraan het is gehecht.
Indien een lidstaat toestaat dat in plaats van het origineel een voor eensluidend gewaarmerkt afschrift van een openbaar document wordt overgelegd, moeten de autoriteiten van die lidstaat een voor eensluidend gewaarmerkt afschrift aanvaarden, dat is gemaakt in de lidstaat waar het openbaar document is afgegeven. Meer informatie over de verordening en de meertalige modelformulieren is te vinden op het Europees e-justitieportaal.
Apostilleverdrag
Een apostillestempel kan alleen worden verstrekt, als het land waar u het wilt gebruiken, is aangesloten bij het internationale apostilleverdrag. De landen, die hierbij zijn aangesloten staan hieronder vermeld:
- Albanië, Andorra, Anguilla, Antigua & Barbuda, Argentinië, Armenië, Aruba, Australië, Azerbeidzjan
- Bahamas, Barbados, Belarus (Wit-Rusland), België, Belize, Bermuda, Bosnië-Herzegovina, Botswana, Brits Antarctisch Territorium, Britse Maagdeneilanden, Brazilië, Brunei Darussalam, Bulgarije
- Chili, Colombia, Cook-eilanden, Costa Rica, Cyprus
- Denemarken, Dominica, Duitsland
- Ecuador, El Salvador, Estland
- Falklandeilanden, Fiji, Finland, Frankrijk
- Georgië, Gibraltar, Grenada, Griekenland, Guernsey, Guyana
- Honduras, Hong Kong, Hongarije
- Ierland, India, Israël, Italië
- Japan, Jersey, Joegoslavië
- Kaaimaneilanden, Kaapverdië, Kazachstan, Kirgizië, Kroatië
- Lesotho, Letland, Liberia, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg
- Macau, Macedonië, Malawi, Malta, Man, Marokko, Marshall Eilanden, Mauritius, Mexico, Moldavië, Monaco, Mongolië, Montenegro, Montserrat
- Namibië, Nederland, Nederlandse Antillen, Nicaragua, Nieuw Zeeland, Niue, Noorwegen
- Oekraïne, Oostenrijk
- Panama, Peru, Polen, Portugal
- Roemenië, Russische Federatie
- Saint Kitts & Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Salomonseilanden, Samoa, San Marino, Sao Tomé en Principe, Servië, Seychellen, Sint-Helena Ascension en Tristan da Cunha, Slovenië, Slowakije, Spanje, Suriname, Swaziland
- Tonga, Trinidad en Tobago, Tsjechië, Turkije, Turks- en Caicos-eilanden
- Uruguay
- Vanuatu, Venezuela, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika
- IJsland
- Zimbabwe, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland