Groot Dictee der Nederlandse taal op 15 december
Grenzen vervagen, talen niet!

Groot Dictee der Nederlandse taal op 15 december

Het Groot Dictee der Nederlandse taal wordt dit jaar gehouden op zaterdag 15 december in Haarlem. Het is een jaarlijks feestje voor iedereen die van taal houdt. Leuk om naar te kijken en om zelf aan mee te doen, om de eigen score te vergelijken met die van bekende Nederlanders en Vlamingen. Of met de rest van Nederland, met een mooie prijs voor de persoon die de minste fouten maakt. Dit keer overigens niet op TV, maar op NPO Radio 1 van 11.00-13.00 uur.

Het dictee staat veelal vol met lastige zinsconstructies en veelgemaakte fouten, om iedereen eens goed te kunnen testen. De echt onbekende woorden van enkele jaren geleden zijn grotendeels verdwenen, omdat daar vanuit meerdere kanten veel kritiek op kwam. Het Nederlands is iets waar we trots op zouden moeten zijn.

Geschreven door Wim Daniëls

Het dictee wordt dit jaar geschreven door Wim Daniëls, die daar al eerder voor tekende. De taak is aan hem om weer een bijzondere tekst samen te stellen, waarmee het lukt om zoveel mogelijk Nederlanders en Vlamingen op de proef te stellen. Met woorden die we misschien niet elke dag gebruiken, maar waarvan we de schrijfwijze wel zouden moeten weten voor een goed taalbegrip.

En met fouten die we allemaal regelmatig maken, waar we soms niet eens van op de hoogte zijn. Het dictee is op die manier ieder jaar iets waar we als vertaalbureau naar uitkijken. Al was het maar om voor onszelf te zien of we nog netjes op niveau scoren en niet te veel fouten maken in onze eigen Nederlandse taal. En ondertussen is het een leuke test voor native speakers in andere talen, die bijvoorbeeld vanuit het Nederlands vertalen.

Groot Dictee der Nederlandse taal op 15 december

Voorgelezen door Philip Freriks

Het Groot Dictee wordt ook dit jaar weer voorgelezen door Philip Freriks. Hij is de enige persoon die dat op zijn bijzondere manier kan en er daarmee voor zorgt dat ook de kijkers thuis in een fijn tempo mee kunnen schrijven. Of deelnemers op de verschillende locaties door het land, zoals in Emmen. De bibliotheek organiseert daar een bijeenkomst, voor alle liefhebbers van de Nederlandse taal.

Samen zullen zij op 15 december het dictee gaan maken. Een leuke activiteit voor iedereen die van taal houdt en bijvoorbeeld vertalers. Om onderling een keer te kunnen testen wie het Nederlands echt goed onder de knie heeft en wie maar beter wat tijd kan steken in meer studie. En om op een leuke manier met taal bezig te zijn, die er bovendien voor zorgt dat er daar weer meer aandacht voor kan komen.

Taal en vertalen: onze liefhebberij

Talen en vertalen zijn voor ons werk, maar ook een liefhebberij. Dat betekent dat we uitkijken naar het Groot Dictee der Nederlandse Taal en dat we natuurlijk benieuwd zijn naar de bijzondere elementen die er dit jaar onderdeel van uitmaken. Met moeilijke woorden die veel verkeerd worden geschreven en met bijzondere constructies die we niet elke dag tegenkomen.

Buiten het dictee om benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen, bijvoorbeeld om een website of een ander document te vertalen? Het zijn taken waar we graag mee aan de slag gaan, uiteraard in foutloos Nederlands en de andere talen waar het u om gaat. Neem contact met ons op, dan vertellen we u graag meer over de mogelijkheden en brengen we een vrijblijvende offerte uit.

>