Groot Dictee weer prooi voor Vlamingen
Grenzen vervagen, talen niet!

Groot Dictee weer prooi voor Vlamingen

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal heeft, bijna traditioneel, een Vlaamse winnaar opgeleverd. Het was het team van Kristien Bonneure en Marco Sanders, dat de winst in de wacht wist te slepen, door zo min mogelijk fouten te maken.

groot dictee weer prooi voor Vlamingen

Het Vlaamse team wint na Nederlandse zege vorig jaar

De winst van het Vlaamse team zal niemand verbazen. Hoewel vorig jaar een Nederlands team er met de winst vandoor ging. Traditioneel gaat het om een lastig dictee, dat wordt voorgelezen door Philip Freriks. De woorden en zinsconstructies zijn zeer uitdagend.

Daardoor is een excellente vaardigheid in de Nederlandse taal vereist om een goede score te behalen. Als Aabévé vertaalbureau hebben we het dictee uiteraard bekeken en met veel interesse gevolgd. We zijn dagelijks bezig met taal, al richten we ons naast het Nederlands uiteraard ook op Engels, Duits, Frans en meer exotische talen.

Gemiddeld 18 fouten per deelnemer

In de afgelopen editie werden er door de 61 deelnemers in de Eerste Kamer in Den Haag in totaal 1138 fouten gemaakt. Dat betekent dat zij gemiddeld 18 fouten maakten in het dictee. Van de prominente Nederlanders viel er wat minder te verwachten en dat maakten zij met gemiddeld 25 fouten dan ook waar.

De lezers van de Volkskrant deden het met gemiddeld 15 fouten een stuk beter. Het dictee zorgt wat ons betreft voor een mooie gelegenheid, waarbij we ieder jaar trots kunnen zijn op onze eigen taal.