Het drama van de Brexit
De onderhandelingen over de Brexit verlopen al vanaf het begin erg moeizaam. Daar is de laatste tijd bepaald geen verandering in gekomen. Sterker nog, het Britse Lagerhuis stemde afgelopen week opnieuw tegen het nieuwe voorstel van Premier Theresa May. Een dag later werd ook een no-deal verworpen in het Lagerhuis.
Uitstel van de Brexit lijkt daardoor voor de hand te liggen, want 29 maart komt steeds dichterbij. Maar hoe lang moet zo’n uitstel dan duren? Een paar weken, een paar maanden, een paar jaar? Niemand die het weet. Eén ding is inmiddels wel zeker: de Europese landen hebben het helemaal gehad met de Britten.
Het hete hangijzer blijft de backstop met Ierland. Groot-Brittannië wil af van de eerdere overeenstemming daarvoor, maar ook de tegemoetkoming door de Europese Unie werd door het Britse parlement verworpen.
Tot op het bot verdeeld
De Britten willen de EU verlaten, maar het land is tot op het bot verdeeld. De tegenstellingen zijn enorm. Zo’n beetje de helft van de inwoners wil nog steeds uit de EU, maar de andere helft wil helemaal geen Brexit. De chaos, die gaat ontstaan door de Brexit zal enorm zijn en de kosten die dit met zijn meebrengt eveneens. En dan hebben we het nog niets eens over de enorme kostenpost, die de onderhandelingen met zich mee hebben gebracht.
Premier May lijkt onverstoorbaar verder te gaan met haar missie, maar het is maar zeer de vraag of ze de eindstreep gaat halen. Vrijwel zonder stem probeerde ze afgelopen week tevergeefs het parlement te overtuigen. Ze geeft echter niet op en gaat haar deal waarschijnlijk weer in stemming brengen. Ze hoopt er dan op, dat de parlementsleden eieren voor hun geld kiezen, nu een no-deal bijna onafwendbaar lijkt.
Mocht een derde poging van May ook worden afgewezen, dan is de kans toch nog groot dat er alternatieven worden aangedragen. In een verdeeld land zijn de politici wanhopig op zoek naar een oplossing, die er waarschijnlijk niet is.
Europese Unie
De Europese Unie blijft inmiddels onverstoorbaar en houdt vast aan de overeenkomst, die met de Britten is gesloten. Hoewel ze het aangekondigde vertrek in 2016 allemaal zeer betreurden, lijkt het er nu op, dat ze het liefst zo snel mogelijk van de Britten af willen. Ze willen verder met hun eigen lopende zaken en de Europese verkiezingen.
Het is eens te meer duidelijk geworden, dat het verlaten van de Europese Unie niet zo simpel is en dat de nadelen daarvan waarschijnlijk veel groter worden dan de voordelen.
Heen en weer
Naar verwachting zal Premier May deze week opnieuw heen en weer pendelen tussen Londen en Brussel om de EU te verleiden tot toezeggingen. En ook dit keer zal ze nu al weten dat dit niet gaat gebeuren. Een uitstel van enkele maanden zadelt de Britten met nog grotere problemen op, omdat ze dan alsnog de Europese verkiezingen moeten organiseren.
Het zou natuurlijk wel een mooie gelegenheid zijn voor een nieuwe peiling onder de Britse bevolking. Want een meerderheid van stemmen op de pro-Europese partijen, zal de Brexit wellicht in een heel ander daglicht plaatsen.
De kans is groot dat zowel bedrijven als consumenten nog een tijd lang veel van de Brexit gaan merken. Het wordt moeilijker om producten in en uit te voeren. Hier komen meer kosten bij kijken en het gaat veel langer duren, waardoor er aan beide kanten van de grens problemen kunnen ontstaan.
Vertalen
Zoekt u naar een vertaalbureau voor Nederlands en Engels, om in ieder geval op papier makkelijk zaken te kunnen blijven doen? Wij zijn kundig in zowel het Engels als in een groot aantal verschillende andere talen. Wij hebben de nodige ervaring met Duits, Frans, Spaans, Italiaans en andere talen waar u naar zoekt om daar professioneel gebruik van te kunnen maken.
Wilt u rondom de Brexit een vertaling laten maken of zoekt u naar andere mogelijkheden om teksten te laten vertalen? Neem contact met ons op, dan leggen we u graag uit wat we voor u kunnen betekenen. We mailen u een vrijblijvende offerte met daarin onze heldere tarieven. We zijn u graag van dienst.
Wellicht ook interessant
Groot-Brittannië wil regulering online content
Snelle daling talenstudies in Verenigd Koninkrijk