024-82 00 778 info@aabeve.nl

Hoe kan internet met uw hulp energie besparen?

We worden dagelijks op TV en in de kranten geconfronteerd met de stikstofcrisis, de oorlog in Oekraïne en de klimaatverandering. De energieprijzen vliegen door het dak en we doen ons best om zuiniger met energie om te gaan, zelfs al zou de regering dit niet aan ons vragen. Op de vraag “Hoe kan internet met uw hulp energie besparen” zult u wellicht al snel denken, dan het antwoord daar op “niet” is. Maar die conclusie is niet juist.

Dit artikel is ontleend aan een blogpost van Yoast. Voor wie een WordPress-website heeft, zal deze naam bekend voorkomen, want de Yoast SEO-plugin is wereldwijd al meer dan 5 miljoen keren gedownload en heeft een 5-sterren beoordeling. Joost van der Valk uit Wijchen is de oprichter van dit bedrijf, dat inmiddels 100 medewerkers telt. Ook zij zijn bezorgd over de gevolgen van de klimaatverandering.

Digitale technologieën, zoals internet, zijn momenteel verantwoordelijk voor 4% van de uitstoot van broeikasgassen. En het energieverbruik van deze technologieën stijgt met maar liefst 9% per jaar. Als u, net als wij, een website heeft laat u een ecologische voetafdruk achter, die tot vervuiling van het milieu leidt. Elk actie op internet vraagt energie, zowel voor de bezoeker als voor uw website.

Klimaatverandering is de ernstigste bedreiging waarmee we als mensheid worden geconfronteerd. We moeten onze uitstoot van broeikasgassen verlagen om de klimaatverandering beheersbaar te houden. Als we dat niet doen, zal dit leiden tot onomkeerbare gevolgen voor iedere toekomstige generatie. Om een ​​netto CO2-emissievrije status te bereiken, moet elk land, elke industrie en elk bedrijf al het mogelijke doen om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Dat omvat ook elke website op internet.

Wat omvat het energieverbruik van een website?

Als iemand uw website bezoekt, moet zijn browser een HTTP-verzoek doen aan uw server om informatie te vragen. Uw server moet op dit verzoek reageren en de benodigde informatie retourneren. Als dit gebeurt, moet uw server een kleine hoeveelheid energie besteden om het verzoek te voltooien. Aan de andere kant heeft de browser ook de kracht nodig om gegevens te verwerken en de pagina aan de bezoeker te presenteren.

De energie die nodig is om een dergelijk ​individueel ​verzoek te voltooien, is vrij miniem. Maar als we dit bekijken op basis van alle dagelijkse interacties op internet, ziet het verhaal er opeens heel anders uit. En, hoe zwaarder en complexer uw webpagina’s zijn, des te meer energie is er nodig om gegevens te verzenden en te verwerken.

Om uw website zo min mogelijk energie te laten verbruiken, moet u o.a. ervoor zorgen dat uw website snel is en dat afbeeldingen zijn gecomprimeerd om een zo klein mogelijke bestandsgrootte te hebben. De snelheid van uw website kunt u testen op Pagespeed Insights van Google of op GT Metrix.

 

OFFERTE AANVRAGEN

Vraag een vrijblijvende offerte aan en binnen 30 minuten vindt u onze reactie in uw mailbox.

Hosting

U weet natuurlijk dat uw website een hostingprovider nodig heeft om de website te hosten en de bestanden en gegevens van uw site op te slaan. Uw websitebestanden en die van alle andere klanten van een hostingprovider worden opgeslagen op computers in grote datacenters.

In deze datacenters staan ​​vaak duizenden computers, die gegevens verwerken. En daarnaast grote, complexe koelinstallaties die dag en nacht draaien om de computers koel te houden. Al deze apparatuur verbruikt veel elektriciteit om te kunnen functioneren. Als gevolg hiervan laten datacenters enorme CO2-voetafdrukken achter.

Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, van de grootte van de centra, de technologie die ze gebruiken en de aanwezige infrastructuur. Sommige verbruiken veel meer energie dan andere en veroorzaken aanzienlijk meer vervuiling.

Botverkeer

Net als wanneer een bezoeker uw site betreedt, doen bots (zoals van Google en Microsoft) ook verzoeken aan uw server, die moeten worden verwerkt. Wat betreft de impact op het milieu, maakt het niet uit of een ‘goede’ bot of een ‘slechte’ bot uw site binnenkomt.

Het totale energieverbruik van de activiteiten van bots is niet in te schatten. Maar als u bedenkt dat het botverkeer in 2022 al goed is voor meer dan 40% van het totale internetverkeer, dan zult u beseffen dat dit niet bepaald gering is.

Ecologische voetafdruk van uw website

Online kunt u verschillende rekenmachines voor de CO2-voetafdruk op de website vinden. Volgens de Website Carbon Calculator produceert de gemiddelde webpagina die ze hebben getest ongeveer 0,5 gram CO2 per paginaweergave. Dat vertaalt zich naar 60 kg CO2 per jaar voor een website met 10.000 pageviews per maand. Wilt u weten wat de impact van uw website is op het milieu? Gebruik dan de calculator om het te laten berekenen.

Aabévé Vertaalbureau

Uiteraard hebben we onze eigen website ook getest en we zijn blij, dat onze voetafdruk redelijk gering is. Wij hebben getest met Website Carbon Calculator. Onze website is schoner dan 94% van de andere geteste websites.

De resultaten: elke keer dat iemand onze website bezoekt, wordt slechts 0,06 g CO2 geproduceerd. De webpagina lijkt te draaien op duurzame energie. Ruim een jaar, met maandelijks 10.000 pageviews, produceert https://www.aabeve.nl 7,59 kg CO2-equivalent per jaar. Dezelfde hoeveelheid CO2 als kokend water voor 1.028 kopjes thee. De website stoot de hoeveelheid koolstof uit die 1 boom in een jaar opneemt. En gebruikt de hoeveelheid elektriciteit om 127 km met een elektrische auto te rijden.

Offerte aanvragen

Weet u het aantal woorden niet? Voeg dan het document toe.
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 4 files.
=

Klantenreviews

Trustpilot-widget

Andere bezoekers bekeken ook:

Wanneer en waarom een vertaalbureau gebruiken

Een vertaalbureau gebruiken Vertalen is een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien, aspect van internationaal...

Malwareversie Google Translate infecteert computers

Malwareversie Google Translate infecteert computers Een populaire, maar niet-officiële, desktopversie van Google...

Telefonische steunpunten Aabévé

Telefonische steunpunten Aabévé Aabévé Vertaalbureau heeft in Nederland 8 telefonische steunpunten. U kunt deze...