024-82 00 778 info@aabeve.nl

Hoe zegt u “Hallo” in 15 talen?

Als u op vakantie bent in het buitenland, is het fijn als u iemand kunt begroeten in de eigen taal. De  lokale bevolking zal het zeer op prijs stellen als ze worden begroet in hun moedertaal. Het gevaar bestaat natuurlijk wel, dat u direct een stortvloed aan woorden als antwoord krijgt en er niets van verstaat. Maar goed, “elk voordeel heeft zijn nadeel”.  Als u de onderstaande tekst heeft gelezen kunt u in elk geval “Hallo zeggen in 15 talen”!

Hoe zegt u hallo in 15 talen, bekend en minder bekend

Arabisch

Arabisch heeft meer dan 300 miljoen sprekers. Arabieren zijn de op één na grootste etnische groep ter wereld! Als officiële taal van Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Egypte, Soedan, Eritrea, Israël, Saoedi-Arabië, Jordanië, Jemen, Oman, Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Qatar, Koeweit, Irak, Syrië, Somalië, Palestina, Mauritanië, Tsjaad, Comoren en Djibouti, evenals een van de zes officiële werktalen van de Verenigde Naties. In het Arabisch is een formele hallo Asalaam Alaikum (waarop het antwoord Wa Alaikum as-salaam is), en een informele hallo is (ook hallo in het Turks) Merhaba.

Chinees (Mandarijn)

Chinees (Mandarijn) is de meest gesproken taal op aarde, met meer dan 1,3 miljard sprekers wereldwijd! In informele situaties is hallo in het Mandarijn Nǐ hǎo en voor formele situaties is het Nǐn hǎo.

Duits

Duits is een Germaanse taal die wordt gesproken in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg en heeft meer dan 100 miljoen sprekers. In formeel Duits is hallo Guten Tag, terwijl in informeel gebruik een Duits hallo gewoon Hallo is! Dit komt omdat zowel Duits als Engels Germaanse talen zijn en nauw verwant zijn.

Frans

Met bijna 280 miljoen sprekers is Frans een belangrijke Europese Romaanse taal, die is voortgekomen uit het Latijn. Vanwege het Franse imperialisme uit het verleden wordt het in veel delen van de wereld buiten Europa gesproken, alsmede in grote delen van Afrika. In formeel Frans wordt hallo gezegd als Bonjour, terwijl het in de informele taal Salut is.

Grieks

Grieks is een echt legendarische taal, heeft een extreem lange gedocumenteerde geschiedenis en is de taal van Aristoteles, Plato en Alexander de Grote! Zelfs vandaag nog wordt het gesproken door ongeveer 13 miljoen mensen in Griekenland en Cyprus. In het Grieks is Kalimera een formele hallo en een informele hallo is Yasou.

Hindi-Urdu

Deze taal heeft een lange en rijke geschiedenis als de voertaal van de rijken, cultuur en handel op het Indiase subcontinent. Daarom heeft het een groot aantal eerste- en tweede taalsprekers, beide in totaal meer dan 600 miljoen sprekers! Het wordt gesproken in o.a. India, Pakistan, Bangladesh, Nepal, Afghanistan, Fiji, Mauritius en het Caribisch gebied.
Mensen in het Hindoestaans begroeten kan met Namaskar of Namaste.

Italiaans

Italiaans is een Romaanse taal, die afstamt van het Latijn en is met ongeveer 90 miljoen sprekers de op drie na grootste taal van de Europese Unie. Het is een officiële taal in Italië, San Marino, Malta, Vaticaanstad en Zwitserland.
Een formeel hallo in het Italiaans is Salve en informeel hallo is Ciao (wat ook doei betekent!).

Japans

Japans is de primaire taal van Japan, waar ongeveer 120 miljoen mensen het spreken. Het is een taalisolaat, wat betekent dat het niet gerelateerd is aan enige andere taal op aarde! Het formele hallo in het Japans is Konnichiwa en het informele hallo is .

Maleisisch

Maleisisch is een Austronesische taal, die wordt gesproken in enorme delen van Zuidoost-Azië. Deze taal heeft meer tweede taalsprekers dan moedertaalsprekers, beide in totaal ongeveer 250 miljoen. Voor formele situaties is het Maleisisch hallo Selamat Siang, terwijl het voor informele omgevingen Salam is!

Perzisch

Perzisch is de officiële taal van Iran (Farsi genaamd), Afghanistan (waar het Dari wordt genoemd) en Tadzjikistan (waar het bekend staat als Tadzjieks). Het wordt gesproken door meer dan 100 miljoen mensen en staat algemeen bekend als een belangrijke taal van kunst, cultuur en poëzie. Het formele hallo in het Perzisch is Salaam, terwijl het informele hallo Dorood is.

Russisch

Rusland is een Slavische taal, die met meer dan 250 miljoen sprekers de meest gesproken moedertaal van Europa is.
In het Russisch is Zdravstvuyte een formele hallo, terwijl een informele hallo Liguster is.

Spaans

Met meer dan 500 miljoen sprekers is Spaans één van de meest gesproken talen ter wereld. Het wordt gesproken op alle continenten, in meer dan 20 landen. Het informele hallo in het Spaans is ¿Qué tal ?, terwijl het in formele omgevingen Hola is!

Swahili

Ook bekend als Kiswahili. Dit is een van de nieuwste talen op deze lijst, geboren rond 1700. Swahili is ontstaan ​​als gevolg van handel tussen Afrikaanse stammen en Arabische kooplieden, en daarom heeft deze taal een enorme hoeveelheid Arabische leenwoorden. Een formele hallo in het Swahili is Habari en een informele hallo is Hujambo.

Tamil

Tamil is een Dravidische taal, die wordt gesproken door ongeveer 80 miljoen mensen in India, Sri Lanka, Singapore en Maleisië. Het onderscheidt zich als een van de oudste continu gesproken talen die er bestaan, aangezien het al meer dan 2000 jaar oud is! Hallo in Tamil is Vanakkam.

Vertalen

Als u ons belt of mailt, mag u gewoon “hallo” zeggen. Bovenstaand staan 15 talen weergegeven. Enkele daarvan bevinden zich niet in ons standaard aanbod van talencombinaties. Maar desgewenst kunnen wij ook die talen voor u vertalen dankzij de samenwerking met internationale partners.

Wilt u een vrijblijvende offerte aanvragen? Maak dan gebruik van de aanvraagmodule op deze pagina of mail ons. Zijn de bestanden te groot? Maak dan gebruik van WeTransfer. Voor vragen kunt contact met ons opnemen via 024-8200778 of mailen. Wij helpen u graag!