Honden speuren ziektes op
Honden speuren ziektes op. Voor het eerst hebben onderzoekers aangetoond dat honden de unieke geur van een epileptische aanval kunnen identificeren. In de toekomst zou dit nieuwe begrip kunnen helpen hulpmiddelen te ontwerpen om deze aanvallen te stoppen voordat ze zich voordoen.
In eerdere studies hadden onderzoekers al verschillende niveaus van succes bij het trainen van honden om diabetes, malaria, bepaalde soorten kanker en enkele nierziekten te detecteren.
Een bijzonder indrukwekkende studie wees uit dat honden in 91 procent van de gevallen darmkanker uit ademmonsters konden detecteren. Er is zelfs enig bewijs dat honden migraine kunnen herkennen voordat het begint.
Epilepsie
Hoewel wetenschappers vooruitgang hebben geboekt met het opsporen van sommige aandoeningen door honden, hebben ze niet onderzocht of honden epilepsie gerelateerde aanvallen kunnen ontdekken.
Waarschijnlijk is dit te wijten aan het aantal verstorende factoren. Epilepsie kan bijvoorbeeld ontstaan door hoofdletsel, genetische factoren, tumoren of een beroerte en komt vaak voor naast andere aandoeningen, zoals angststoornissen of depressie.
Zoals de auteurs van het huidige onderzoek schrijven: “Deze hoge variabiliteit kan verklaren waarom er nog geen onderzoek is uitgevoerd naar een mogelijke aanval-gerelateerde geur.”
Als een hond echter de vroege tekenen van een aanval kan detecteren voordat het begint, zou dit van groot nut kunnen zijn voor de miljoenen volwassenen met epilepsie. Het hebben van een waarschuwing voordat de aanval begint, zou hen in staat stellen om een veilige omgeving te zoeken.
Het detecteren van aanvallen van geuren
Hoewel er bewijs is dat sommige honden aanvallen bij hun eigenaren kunnen voorspellen, is het niet duidelijk welke aanwijzingen de honden gebruiken. Ze baseren hun voorspelling bijvoorbeeld op subtiele veranderingen in de manier waarop hun eigenaar zich gedraagt.
Onlangs heeft een groep onderzoekers van de Universiteit van Rennes in Frankrijk een kleine studie uitgevoerd om te bepalen of honden bepaalde aanwijzingen konden gebruiken om aanvallen te detecteren. Ze publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Scientific Reports.
De onderzoekers verzamelden adem- en zweetmonsters van vijf mensen met epilepsie. Alle deelnemers hadden verschillende vormen van de aandoening. Het onderzoek omvatte drie mensen wier aandoening zich ontwikkelde als gevolg van cerebrale misvorming en twee van wie de epilepsie een genetische oorsprong had.
Geurmonsters
De wetenschappers namen drie soorten geurmonsters af van elke deelnemer, waarbij het ene type tijdens een aanval werd verzameld, een ander tijdens de rustperiode en een derde tijdens inspanning. Ze zorgden er bij de steekproef voor dat eventuele reacties van de honden niet alleen te wijten waren aan een algemene toename van het zweten.
De wetenschappers namen vijf honden in dienst die al een training hadden gekregen om een reeks ziekten en aandoeningen te identificeren. De honden waren allemaal verschillende rassen. Het waren een Golden Labrador Retriever-mix, een Border Collie-mix en een Chesapeake Bay Retriever-mix.
Lees verder onder de foto ….
De honden testen
Tijdens elk onderzoek presenteerden de wetenschappers de hond zeven monsters van dezelfde deelnemer. Ze gebruikten er vier uit een tijd dat de deelnemer geen toeval ervoer, twee van een periode van inspanning en een van tijdens een aanval.
Indrukwekkend was dat elk van de vijf honden het aanvalsmonster correct identificeerde in alle onderzoeken in gemiddeld minder dan 8 seconden per proef. De auteurs concluderen: “Dit toont duidelijk voor het eerst aan dat er inderdaad een specifieke stoornis is bij individuen en soorten aanvallen.”
Omdat de studie slechts een handvol deelnemers en honden bevatte, moeten wetenschappers de resultaten repliceren in een uitgebreider onderzoek. Echter, zoals de onderzoekers schrijven, “hoewel de steekproefomvang klein is, zijn de resultaten buitengewoon duidelijk en vormen ze een eerste stap in de richting van het identificeren van een aanval-specifieke geur.”
Het is ook vermeldenswaard dat de onderzoekers lichaamsvloeistoffen gebruikten, die ze hadden verzameld tijdens een aanval, dus ze konden nog niet concluderen dat de honden een aanval zouden kunnen voorspellen voor het begin.
Ondanks de kleine omvang van de studie leggen de bevindingen de basis voor meer onderzoek in de toekomst. Eén van de volgende stappen zal zijn om de exacte chemicaliën te identificeren die de geur van een aanval bepalen.
Zodra wetenschappers de specifieke chemische handtekening hebben vastgelegd, kan het mogelijk zijn apparaten te ontwerpen, die het kunnen detecteren en uiteindelijk een manier vinden om aanvallen te voorspellen voordat ze zich voordoen. (Oorspronkelijk bericht: MedicalNewsToday)
Stichting Hulphond
Overigens leidt de Nederlandse Stichting Hulphond al sinds langere tijd honden op, die mensen met frequente epilepsie-aanvallen kunnen helpen. Een epilepsie-hulphond is een signaleringshond, die erop getraind is om te handelen als zijn baas een aanval krijgt en hem helpt tijdens en na de aanval.
Hierdoor biedt de hulphond een groot gevoel van veiligheid en vermindert de afhankelijkheid van anderen. Bovendien kan een epilepsie-hulphond letsel voorkomen doordat sommige honden hun baas tijdig waarschuwen voor een op handen zijnde aanval.
Mensen met epilepsie durven vaak nauwelijks nog de deur uit. Sommigen kunnen niet alleen naar de winkel of zelfstandig een wandeling maken. Want wat als je net tijdens het boodschappen doen of midden op straat een aanval krijgt?
Dit kan, los van het ongemak en de schaamte, zorgen voor fysiek letsel zoals een hersenschudding of botbreuken. Epilepsie leidt vaak tot een sociaal isolement.
Honden met epilepsie
Honden kunnen zelf ook epilepsie krijgen. Ruim 20 jaar geleden waren al er hondeneigenaren, die merkten dat sommige honden, die zelf epilepsie hadden, dit voelden aankomen.
Deze honden werden al een behoorlijke tijd van tevoren erg onrustig, gingen ongewoon veel om aandacht vragen en sprongen deuren open of sprongen op banken om aandacht te vragen. Iets dat zij onder normale omstandigheden nooit zouden doen.
Dit was destijds voor de Stichting Hulphond al aanleiding om epilepsie-hulphonden te gaan opleiden. Dit toont ook aan dat het alleszins aannemelijk is, dat honden ons kunnen helpen bij het opsporen van ziektes, voordat we ze zelf hebben ontdekt.
Vertaalbureau
Ook voor het vertalen van documenten over honden zijn wij het aangewezen vertaalbureau. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het (beëdigd) vertalen van een keuringsbewijs of een stamboom. Maar natuurlijk kunnen wij u ook voor allerlei andere vertalingen van dienst zijn. Bent u bijvoorbeeld eigenaar van een kennel en wilt u uw puppy’s ook in Duitsland aanbieden, dan maken wij graag een Duitse vertaling voor u.
Offerte
Bij Aabévé Vertaalbureau bent u verzekerd van professionele vertalers, lage tarieven, snelle service, tientallen jaren ervaring, ISO-certificering en een hoge waardering van klanten. Wij nodigen u graag uit om een vrijblijvende offerte bij ons aan te vragen.