Koningin Maxima bezoekt Het Begint met Taal
Grenzen vervagen, talen niet!

Koningin Maxima bezoekt Het Begint met Taal

Koningin Maxima komt voor Het Begint met Taal naar AmersfoortAls vertaalbureau zijn we natuurlijk altijd bezig met taal. Voor de omzetting vanuit het Nederlands naar het Engels, Duits, Frans en Spaans. Naar meer exotische talen en ook met de ontwikkeling in het Nederlands. Zoals tijdens Het Begint met Taal, waarvoor koningin Maxima naar Amersfoort ging.

Ze bracht een bezoek aan de stad en ging naar de Rijtuigenloods, waar ze het jubileum bijwoonde van de stichting Het Begint met Taal. Op die manier probeert ook het Koningshuis daar op een belangrijke manier aandacht aan te besteden. Zodat we ons bewust zijn van het belang van taal, en van de ontwikkeling daarvan.

Leve de taalcoördinator

Er werd een landelijke conferentiedag gehouden, genaamd Leve de taalcoördinator. Lokale vrijwilligersorganisaties uit het netwerk van de stichting kwamen daarvoor bij elkaar in Amersfoort. En vanwege het 10-jarig jubileum was er besloten om ook een hooggeplaatste gast te ontvangen. Dat bleek uiteindelijk koningin Maxima te zijn, waarmee de bezoekers op een leuke manier verrast werden.

Tijdens de dag stond natuurlijk de rol van de taalcoördinator centraal, net als het belang van taalcoaching. Gewoon in het Nederlands voor iedereen die deze taal spreekt. En voor de coaching van anderstaligen, om hen de Nederlandse taal zo goed mogelijk machtig te maken. Op die manier krijgen ze namelijk toegang tot de arbeidsmarkt of tot het onderwijs. En kunnen ze gemakkelijker in contact komen met anderen die het Nederlands spreken. Om samen aan de toekomst te bouwen, waarbij de taal het mogelijk maakt om onderling contact te hebben.

Taalcoaching

Uiteraard was er sprake van een programma, waarbij de deelnemers de kans kregen om actief aan de slag te gaan. Er was sprake van 300 deelnemers, die werden uitgenodigd om met elkaar in gesprek te gaan over hun ervaringen met taalcoaching. Op die manier probeert de stichting ervoor te zorgen dat de coaches van elkaar leren en meer kwaliteit kunnen gaan leveren. Zowel coördinatoren, cursisten en beleidsmakers kwamen bij elkaar, om samen een stap voorwaarts te zetten.

Verder was er tijdens de bijeenkomst in Amersfoort aandacht voor het programma Taal & Toekomst. Dat is vooral interessant voor nieuwkomers in Nederland, die zich op die manier kunnen voorbereiden op leven en werken in ons land. In eerste instantie door middel van goede vertalingen, maar later door het Nederlands te leren spreken. Een belangrijke ontwikkeling, die ervoor zorgt dat de integratie veel soepeler verloopt. We weten als vertaalbureau als geen ander hoe taal een barrière kan betekenen, waardoor het belangrijk is om daar goed aan te werken en samen dezelfde taal te spreken.

Het Begint met Taal

De stichting Het Begint met Taal werd in 2008 opgericht door vier vrijwilligersorganisaties op het gebied van taal. Zij besloten de handen ineen te slaan, zoals bijvoorbeeld ook provincies proberen om het verschil te maken. Op die manier moest het mogelijk worden om zoveel mogelijk mensen vanuit het buitenland in Nederland het Nederlands te laten spreken.

Inmiddels is er sprake van een platform met 160 lokale partners op 260 verschillende locaties. Zij werken wekelijks samen met 15.000 vrijwilligers, om 28.000 anderstaligen te begeleiden bij het leren van het Nederlands en de Nederlandse cultuur. Wat dat betreft is er sprake van een succesvolle ontwikkeling, waardoor het niet vreemd is dat zelfs de koningin zich daarbij besloot aan te sluiten.

>