024-82 00 778 info@aabeve.nl

Een populaire, maar niet-officiële, desktopversie van Google Translate heeft bij duizenden gebruikers in 11 landen malware geïnstalleerd op hun computers. Als u ook een niet-officiële desktopversie van Google Translate gebruikt, kunt u het beste een snelle antivirusscan op uw computer uitvoeren en de extensie verwijderen. Google Translate heeft zelf geen officiële extensie, dus als u er wel een heeft, dan is dat geen officiële en betrouwbare versie.

Malware Google Translate infecteert computers

De populaire applicatie waarmee gebruikers rechtstreeks vanaf hun desktop toegang hebben tot Google Translate (in tegenstelling tot via hun browser) is een ‘crypto-miner-malwarecampagne’ gebleken, die duizenden gebruikers in ten minste 11 landen heeft getroffen. Er zijn enkele onofficiële Google Translate-desktopapplicaties actief, die aan populariteit hebben gewonnen.

 

Eén daarvan is  het in Turkije gevestigde Nitrokod, dat jarenlang volledig onopgemerkt malware op de computers van gebruikers installeerde. De website van Nitropod is inmiddels niet meer online. Ze zijn ontdekt en waarschijnlijk ondergedoken.

Malware GT infecteert computers-compilatie

Check Point Research

Volgens Check Point Research, dat de malware ontdekte, is Nitrokod actief sinds 2019 en beheerde het verschillende andere niet-officiële desktop-applicaties voor populaire programma’s, zoals Yandex Translate en Youtube Music. De Google Translate-app was de populairste van Nitrokod. Na de eerste software-installatie hebben de aanvallers het infectieproces wekenlang uitgesteld en sporen van de oorspronkelijke installatie verwijderd, staat in een blogpost van Check Point Research. Hierdoor kon de campagne jarenlang succesvol onder de radar opereren.

Zoals de onderzoekers opmerken, was Nitrokod in staat om onopgemerkt te blijven, ondanks de relatieve populariteit, omdat het maanden duurde voordat de app echt effect zou hebben. Bovendien zijn de apps volledig functioneel, dus nietsvermoedende gebruikers hoefden zich geen zorgen te maken.

“De malware wordt bijna een maand na de infectie actief en volgt daarna andere fasen om bestanden te activeren, waardoor het erg moeilijk is om terug te analyseren naar de beginfase”, luidt de blogpost van CPR. Zoals CPR opmerkt, wordt de computer van de gebruiker, zodra de malware is uitgevoerd, gebruikt om cryptocurrency te minen.

iOS-app

Hoewel Google een iOS-app heeft voor iPhone-gebruikers om toegang te krijgen tot Google Translate vanaf hun telefoon, heeft het geen desktopapplicatie. Gebruikers wordt aangeraden om toegang te krijgen tot het platform via hun browser of met behulp van een browserextensie.

Aabévé Vertaalbureau

Aabévé Vertaalbureau Aabévé levert al bijna 40 jaren vertalingen van hoge kwaliteit en bij ons hoeft u niet bang te zijn voor malware. Wij hanteren lage tarieven, een snelle levering en maken uitsluitend gebruik van ervaren en professionele vertalers. Onze ISO-certificering garandeert dat uw vertalingen van de hoogste kwaliteit zijn. En onze hoge klanttevredenheid betekent, dat u kunt vertrouwen op een uitstekende service. Wanneer u een vertaling in welke talencombinatie dan ook nodig hebt, kies dan voor Aabévé Vertaalbureau. Wilt u meer weten? Stuur ons dan een mail of bel naar 024 – 82 00 778 of naar één van de telefonische steunpunten.

Meest recente berichten

Hoeveel woorden kan een vertaler per dag vertalen?

Vertalen is een moeilijk vak, waar veel kennis, ervaring en motivatie aan te pas komt. Op de vraag “hoeveel woorden kan een vertaler per dag...

Kent u de talen van Kroatië?

Kroatië is een prachtig land met een geschiedenis van vele culturen, waardoor talen een belangrijk onderdeel zijn van de Kroatische identiteit....

Ontdek de verborgen talen van Afrika

Afrika is een continent met een rijke cultuur en een schat aan talen. Hoewel de meest gesproken talen in Afrika algemeen bekend zijn, heeft het...

Engels steeds minder gebruikelijk in de VS

Veel mensen zullen het vrij opmerkelijk vinden, dat Engels steeds minder gebruikelijk is in de VS. Toch is het een gegeven dat het Engelse...

AI-vertalingen bij Aabévé Vertaalbureau

Waarom AI-vertalingen bij Aabévé Vertaalbureau? Sinds begin januari is de wereld in rep en roer door de lancering van ChatGPT versie 3. Dit is de...