024-82 00 778 info@aabeve.nl

Er is sprake van een grote meertaligheid in Oekraïne. Het land staat bekend om zijn rijke cultuur en diverse bevolking. Maar sinds de inval door Rusland in februari 2022 is de oorlog in Oekraïne het meest besproken onderwerp ter wereld. Inmiddels zijn grote delen van Oekraïne (met name burgerdoelen) plat gebombardeerd door Rusland, waardoor steeds meer mensen zich afkeren van het Russisch.

Meertaligheid in Oekraïne

Oekraïne is een enorm groot land in Oost-Europa. Het is omgeven door Rusland, Wit-Rusland, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. Oekraïne heeft een bevolking van meer dan veertig miljoen mensen en een landoppervlakte van meer dan zeshonderdduizend vierkante mijl. Oekraïne is een prachtig land met een rijke geschiedenis. Er zijn veel indrukwekkende architectonische bezienswaardigheden, zoals de kathedralen van Lviv en de Karpaten. Door de oorlog zijn echter veel gebouwen beschadigd of compleet verwoest. Zelfs hele dorpen en steden zijn met de grond gelijk gemaakt.

Meertaligheid is een van de kenmerken van Oekraïne, met een meertalige geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw. Hoewel de Oekraïens de officiële taal is, spreken veel inwoners verschillende minderheidstalen, zoals Tataren, Jiddisch en Roemeens. Meertaligheid is in Oekraïne de afgelopen jaren steeds meer gegroeid.

Meertaligheid in Oekraïne bevorderen

De Wet op de Staatstalen van Oekraïne, die in 1989 werd aangenomen, verplichtte de regering om alle officiële talen van Oekraïne te erkennen. Deze wet heeft geleid tot een meer tolerant beleid voor minderheidstalen, waardoor meertaligheid in het land is toegenomen.

Ook heeft de Oekraïense regering verschillende maatregelen getroffen om meertaligheid te bevorderen, waaronder het subsidiëren van talenscholen en het opzetten van een nationaal programma voor meertaligheid. Dit programma heeft als doel om de kennis van de Oekraïense taal te versterken en de kennis van minderheidstalen te bevorderen.

Meertaligheid in Oekraïne: voordelen

Meertaligheid is ongekend in Oekraïne. In Oekraïne spreken meer dan 15 miljoen mensen meer dan 5 verschillende talen. Meertaligheid biedt tal van voordelen, die het land economisch, cultureel en educatief vooruit helpen.

  • Meertaligheid in Oekraïne biedt economische voordelen. Door meertaligheid kunnen mensen zich verstaanbaar maken met zakenpartners over de hele wereld, waardoor Oekraïne meer internationale handel kan doen. Het kan ook een katalysator zijn voor toerisme, waardoor het land economisch voordeel kan genieten.
  • Meertaligheid in Oekraïne bevordert culturele diversiteit. Door de verschillende talen, dialecten en culturen, die in Oekraïne worden gebruikt, kunnen mensen hun culturele identiteit beter uitdrukken en hun culturele erfgoed beter beschermen.
  • Meertaligheid in Oekraïne verschilt van andere landen. In veel landen heeft een land één officiële taal, die door iedereen wordt gesproken. In Oekraïne echter, worden verschillende talen gebruikt, waaronder Russisch, Oekraïens, Jiddisch, Tataren en andere. Dit maakt het land uniek en biedt het verschillende culturele ervaringen.
  • Het Oekraïense onderwijssysteem speelt een belangrijke rol in het bevorderen van meertaligheid. Het onderwijssysteem is ontworpen om studenten te voorzien van goede kennis van verschillende talen, waardoor ze een beter begrip krijgen van de culturele verschillen en de verschillende taalvereisten.

Meertaligheid in Oekraïne: Oekraïens

De officiële taal van het land is Oekraïens, dat door de meerderheid van de bevolking wordt gesproken. Het is een Oost-Slavische taal, die nauw verwant is aan het Russisch en Wit-Russisch. Oekraïens is de officiële taal van het land en wordt gebruikt door de regering, bedrijven en onderwijs. Russisch wordt ook veelvuldig in Oekraïne gesproken, maar door de Russische inval neemt dit aantal gestaag af.

Meertaligheid in Oekraïne: Russisch

Russisch is de moedertaal van veel van de minderheidsgroepen in het land, zoals de Krim-Tataren, op de door Rusland geannexeerde Krim. Daarnaast door Oekraïense mensen die in het zuiden en oosten van het land wonen en enkele Russischsprekende bevolkingsgroepen in het noorden en westen. Russisch is geen officiële taal van Oekraïne, maar het is een belangrijke taal in het land, vooral in de regio’s in de buurt van de Russische grens.

oekraïens vertalen-foto2

Minderheidsgroepen

In het westen van Oekraïne zijn er diverse minderheidsgroepen, die hun eigen taal spreken. Dit zijn Hongaars, Gagauz, Roemeens en Pools.

  • Hongaars wordt gesproken door de Hongaarse minderheid. Hongaars is niet officieel, maar is een belangrijke regionale taal.
  • Gagauz is een taal, die lijkt op Turks. Het wordt gesproken door de Gagauz mensen. Ook dit is geen officiële taal.
  • Roemeens wordt gesproken door de Roemeense minderheid en is evenmin officieel.
  • Pools wordt gesproken door de Poolse minderheid. Het is een Slavische taal en wordt veelvuldig gebruikt in de omgeving van de Poolse grens. Ook Pools is niet officieel.

Andere talen

Naast deze talen, worden er ook meerdere andere talen gesproken door nog kleinere minderheidsgroepen in Oekraïne. Dit omvat onder meer Armeens, Bulgaars, Grieks en Hebreeuws. Oekraïne is dus een divers land, waar veel talen worden gesproken.

Aabévé Vertaalbureau

Bij Aabévé Vertaalbureau kunt u terecht voor meer dan 200 talencombinaties. Daarvoor zijn meer dan 600 vertalers beschikbaar. En mocht u een document willen laten vertalen in een taal, die niet in ons talenoverzicht staat, dan kunt u contact met ons opnemen. Dankzij onze samenwerking met internationale partners kunnen wij ook dan vrijwel altijd van dienst zijn.

Contact

Heeft u een vertaling nodig, dan zijn wij u graag van dienst. Als u vragen heeft over onze tarieven of het berekenen van de prijs van uw vertaling, neem dan gerust contact met ons op. Graag berekenen wij geheel vrijblijvend de prijs van uw vertaling. U kunt gebruik maken van de aanvraagmodule door op onderstaande button te klikken. Als de bestanden te groot zijn om te verzenden via het formulier of om te mailen, adviseren we u om gebruik te maken van WeTransfer.

Welke talen worden gesproken in Oekraïne-compilatie