024-82 00 778 info@aabeve.nl

Meest gesproken talen in 2021

Wat zijn de meest gesproken talen in 2021 en is er verschil met de ranglijst uit 2020? Uiteraard is het niet mogelijk om precies te bepalen hoeveel sprekers elke taal heeft. Alles is dus gebaseerd op schattingen en statistieken. Een groot aantal andere talen heeft ook een grote sprekende bevolking, met Maleis, Russisch, Bengaals, Portugees en Frans als aanvulling op de top tien.

Wereldwijd worden er maar liefst zo’n 6.500 talen gesproken. Daar zijn overigens ook veel dialecten bij en talen, die door uitsterven worden bedreigd. Simpelweg, omdat de mensen die een dergelijke taal nog spreken, komen te overlijden.

In onderstaande lijst zijn niet alleen de moedertaalsprekers van een bepaalde taal meegenomen, maar ook het aantal mensen, die het als tweede taal spreken. De nummers tussen haakjes geven aan hoe de ranglijst in 2020 was, die toen alleen gebaseerd was op moedertaalsprekers. Het lijstje laat dan zien, dat er ten opzichte van vorig jaar maar één verschil is: Engels en Spaans hebben stuivertje gewisseld. En dat komt natuurlijk, omdat nu ook de mensen zijn meegerekend, die het Engels als een tweede taal spreken. Dat is uiteraard in het voordeel van het Engels, omdat er wereldwijd enorm veel mensen zijn, die de Engelse taal beheersen.

 

1 (1) Mandarijn Chinees

Mandarijn Chinees is het meest voorkomende Aziatische dialect en moet niet worden verward met Kantonees, een variant van het Chinees die vergelijkbaar is, maar niet als hetzelfde wordt beschouwd. Mandarijn Chinees is de officiële taal van China, Taiwan en Singapore. Wereldwijd zijn er ongeveer 1,1 miljard sprekers, waarvan ongeveer 897 miljoen het Mandarijn Chinees hun moedertaal noemen.

2 (3) Engels

Hoewel Engels slechts de op één na meest gesproken taal ter wereld is, is het de meest gebruikte taal voor internationale zaken en wordt het zelfs de ‘internationale taal’ genoemd. Maar liefst 54 landen hebben Engels als hun eerste taal aangewezen. Enkele daarvan zijn het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Jamaica, Australië, Nieuw-Zeeland en verschillende Afrikaanse landen. Wereldwijd zijn er 983 miljoen Engelssprekenden, waarvan slechts 371 miljoen de taal hun moedertaal noemen.

3 (2) Spaans

Spaans wordt overal ter wereld veel gesproken, vooral in landen in Zuid-Amerika en Midden-Amerika. Het wordt ook gesproken in het Caribisch gebied, een land in Afrika (Equatoriaal-Guinea) en in een paar gebieden in het zuidoosten van Azië. Mexico is het grootste Spaanstalige land ter wereld, maar wordt verrassend gevolgd door de Verenigde Staten (met meer dan 40 miljoen moedertaalsprekers). Wereldwijd zijn er 436 moedertaalsprekers Spaans, waarmee een groot deel van de in totaal 544 miljoen mensen de taal bekwaam spreekt.

4 (4) Hindoestaans

Het ‘Hindoestaans’ is eigenlijk geen taal op zich, maar een verzamelnaam voor zowel Hindoe als Urdu. Dit zijn twee verschillende maar vergelijkbare dialecten van dezelfde taal, met als belangrijkste verschil hun schrijfsysteem. Er zijn momenteel in totaal 544 miljoen Hindoestaanse moedertaalsprekers in de wereld, waarvan 329 miljoen het hun moedertaal noemen. De taal wordt prominent gesproken in Noord- en Centraal-India en is de officiële overheidstaal van India.

5 (5) Arabisch

Arabisch is de officiële taal van 26 landen, meestal gevonden op het Arabische schiereiland, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Onder de 26 landen waar Arabisch een officiële taal is, zijn Egypte, Israël, Irak, Marokko, Jordanië, Palestina en de Verenigde Arabische Emiraten. Van de 422 miljoen Arabisch sprekenden wereldwijd, zijn 290 miljoen moedertaalsprekers.

Vertaling nodig?

Heeft u een vertaling nodig van documenten in één van de bovenstaande talen of een andere taal? Neem dan contact met ons op via 024 – 82 00 778, stuur ons een mail of maak gebruik van de aanvraagmodule door op onderstaande button te klikken. Wij helpen u graag!

Andere bezoekers bekeken ook:

PDF-documenten vertalen. Hoe werkt dat?

Iedereen kent ze wel. De PDF-documenten (Portable Document Format). Of ze nu digitaal worden gebruikt of op papier...

Het belang van juiste medische vertalingen

In de snel evoluerende medische sector is een nauwkeurige en betrouwbare communicatie van cruciaal belang. Dit geldt...