Militaire tolk en Oscarwinnaar geweigerd
Grenzen vervagen, talen niet!

Militaire tolk en Oscarwinnaar geweigerd

Het beleid van de nieuwe president Donald Trump maakt behoorlijke impact. Het werd bijvoorbeeld duidelijk dat miljoenen mensen ineens de Verenigde Staten niet meer in mogen, waaronder een Oscarwinnaar en een militaire tolk.

militaire tolk en oscarwinnaar geweigerd

Geen toegang voor de tolk

Het gaat om de Koerdische Fuad Shareef, die werkte als militaire tolk. Hij verkocht in zijn thuisland alles wat hij had. Hij wilde naar Amerika om daar een nieuw leven op te bouwen. Eerder werkte hij in 2003 samen met het Amerikaanse leger om vertalingen te verzorgen. Dat kwam hem duur te staan, want hij krijgt inmiddels doodsbedreigingen in Irak.

Hij kreeg toestemming om naar de Verenigde Staten te reizen en zich daar te vestigen. Toch is daar ineens verandering in gekomen. President Trump heeft bepaald dat onder andere mensen uit Irak niet meer naar het land mogen reizen.

Beleid van de nieuwe president

Het nieuwe beleid van de president geldt voor iedereen uit die landen, dus ook voor de militaire tolk. Hij verzorgde vertalingen die het leger hielpen om hun missies uit te kunnen voeren, maar dat lijkt er nu niet meer te doen. Hij is overigens niet de enige opvallende persoon die het land niet meer in mag. Ook een Oscarwinnaar kan de VS niet meer in. Wat dat betreft heeft het decreet van de nieuwe president grote gevolgen. Het blijft de vraag hoe lang die wijziging stand kan blijven houden.