024-82 00 778 info@aabeve.nl

Mozilla kan nu 18 gesproken talen herkennen

Het Common Voice-project is een initiatief van Mozilla om machines te helpen leren hoe echte mensen spreken. Spraak is natuurlijk en spraak is menselijk. Daarom probeert Mozilla bruikbare spraaktechnologie voor computers te maken.

Om dat voor elkaar te krijgen heeft Mozilla een enorme hoeveelheid spraakgegevens nodig. De ontwikkelaars sporen nu bezoekers van de website aan om een stuk tekst in te spreken.

Gesproken opdrachten

Gesproken zoekopdrachten worden steeds meer gebruikt op o.a. Google. Als u een zoekopdracht wilt ingeven in het zoekvenster, hoeft u die niet te typen, maar door op het microfoontje aan de rechterkant te klikken, kunt u de zoekopdracht inspreken. Google doet erg zijn best om de gesproken zoekopdrachten te promoten.

Verzameling menselijke stemmen

Het afgelopen jaar heeft Mozilla (de ontwikkelaar van o.a. de webbrowser Firefox en en het e-mailprogramma Thunderbird) gewerkt aan de uitbreiding van zijn Common Voice-initiatief om open source spraakherkenningsdatasets in meerdere talen op te nemen.

Het bedrijf heeft nu de grootste verzameling menselijke stemmen beschikbaar gesteld voor gebruik in 18 verschillende talen, waaronder het Nederlands, Hakha-Chin, Esperanto, Farsi, Baskisch, Spaans, Frans, Duits, Mandarijn-Chinees (traditioneel), Welsh en Kabyle.

De collectie bestaat uit 1.400 uur opgenomen spraakclips van 42.000 mensen. Sommigen van hen zijn vrijwilligers die gewoon wilden helpen, terwijl anderen linguïsten en professionals zijn die in stemtechnologieën werken.

Grote bedrijven

De meeste gegevens die door grote bedrijven worden gebruikt, zijn voor de meeste mensen niet beschikbaar. Mozilla denkt dat dit de innovatie belemmert. Daarom heeft men Common Voice gestart, een project dat helpt spraakherkenning voor iedereen open en toegankelijk te maken.

Spraakgestuurde producten

Mozilla’s Common Voice-project wil het voor ontwikkelaars die niet de middelen hebben van een groot bedrijf (zoals Apple of Google) gemakkelijker maken om spraakgestuurde producten te maken. Het geeft onderzoekers ook gratis toegang tot een grote collectie stemmen.

De organisatie is zelf van plan de clips te gebruiken die het verzamelt om de Speech-to-Text-, Text-to-Speech- en DeepSpeech-engines te verbeteren. Iedereen die een enorme verzameling spraakfragmenten in tientallen talen kan gebruiken, kan de set downloaden van de Common Voicewebsite.

Eigen stem doneren

U kunt uw eigen stem “doneren” om Mozilla te helpen een open source-spraakdatabase te bouwen, die iedereen kan gebruiken om innovatieve apps voor apparaten en het internet te maken.

U kunt daarvoor een zin inspreken om de computers te helpen leren hoe echte mensen spreken. Ook kunt u het werk van andere mensen controleren om de kwaliteit te verbeteren.

Vertaalbureau

Helaas kunt u bij ons uw vertaalopdracht nog niet inspreken, maar wie weet wat de toekomst brengt. Voorlopig vertalen wij nog gewoon vanaf papier en dat doen we goed en snel. U kunt een gratis en geheel vrijblijvende offerte aanvragen voor uw vertaling. Zelf de woorden tellen wij voor u als u dat wilt.

Wilt u eerst aanvullende informatie of heeft u een vraag? Dan kunt u het contactformulier invullen of ons mailen of bellen via 024-8200778.

Bij Aabévé Vertaalbureau bent u verzekerd van optimale service, lage tarieven, ervaren vertalers, snelle levering, kwaliteitsgarantie, hoge klantenwaardering en ISO-certificering.

 

Offerte aanvragen

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 4 files.
=
Meest recente berichten

Klantenreviews

Trustpilot-widget