024-82 00 778 info@aabeve.nl

De vreselijke oorlog in Oekraïne zorgt dagelijks voor dood en verderf. Mensen slaan massaal op de vlucht, terwijl ze vaak niet meer kunnen meenemen dan een klein koffertje en een paar plastic tassen. Door de bombardementen op burgerdoelen zijn inmiddels ook al veel Oekraïners om het leven gekomen. Anderen, die een bombardement wel hebben overleefd, zijn vaak hun complete huis en inboedel verloren en zijn volledig ontredderd en getraumatiseerd. En al die mensen vragen zich af: “waarom gebeurt dit?”.

Oekraïense en Russische vertalers

Door de coronacrisis zijn de meeste vertalers (voor zover ze dat al niet deden) thuis gaan werken. Voor de Oekraïense en Russische vertalers is dit nu echter een belemmering. Oekraïense vertalers hebben te maken met de enorme verwoestingen en de vreselijke angst, waardoor ze hun werk niet kunnen doen en Russische vertalers kunnen geen betalingen meer ontvangen door de ingestelde sancties.

Handel met Oekraïne

Omdat de handel vanuit Europese landen met Oekraïne en Rusland vrijwel tot stilstand is gekomen, zal er ook minder vraag zijn naar Oekraïense en Russische vertalingen. Bedrijven als Shell, Heineken, Damen, Coca Cola, Pepsi Cola, McDonalds, KFC, enzovoort hebben aangekondigd dat ze zich terugtrekken uit Rusland.

Juist met Oekraïne zat de handel flink in de lift. Dit is het gevolg van het associatieakkoord dat de EU in 2016 sloot met Oekraïne. In 2021 importeerde Nederland voor het eerst voor meer dan 2 miljard euro aan goederen en diensten uit Oekraïne. Omgekeerd exporteerde Nederland voor ruim 1,2 miljard euro naar Oekraïne. Daarbij ging het vooral om geneesmiddelen, bloemen en planten, computers, telefoons en modems.

Handel met Rusland

De handel met Rusland heeft een nog veel grotere omvang dan die met Oekraïne. In 2021 importeerde Nederland voor 18,4 miljard euro uit Rusland. Het overgrote deel daarvan (87%) was olie en gas. Deze import staat in schril contract met de waarde van de export. Die omvatte in 2021 een bedrag van 4,1 miljard voor goederen van Nederlandse bodem en 2,1 miljard aan doorvoer. De belangrijkste Nederlandse producten, die richting Rusland gaan zijn landbouwwerktuigen en bloemen. Omdat we veel meer importeren dan exporteren zal de pijn bij Rusland het grootste zijn als Nederland de import van olie en gas stopzet.

Vertalingen

Als gevolg van de oorlog gaan we ervan uit, dat er veel minder aanvragen zullen komen voor vertalingen vanuit of naar het Oekraïens en Russisch. Als de oorlog wordt beëindigd en Oekraïne blijft een zelfstandige staat, dan zal er weer meer vraag komen naar vertalingen vanuit of naar het Oekraïens. Het is echter niet te verwachten, dat er na de oorlog direct een einde komt aan de sancties, die zijn opgelegd aan Rusland. De vraag naar vertalingen vanuit of naar het Russisch zal dus waarschijnlijk nog vele jaren op een zeer laag niveau blijven.

Andere talen

Ook in deze crisistijd kunt u bij Aabévé Vertaalbureau uiteraard terecht voor vrijwel alle talencombinaties. Heeft u vragen, neem dan contact op via 024-8200778. Wij helpen u graag. Als u een vrijblijvende offerte wilt aanvragen, kunt u gebruik maken van de aanvraagmodule door op onderstaande button te klikken.

Wilt u de slachtoffers van de oorlog helpen? Kijk dan op de website van UNHCR of de website van de gezamenlijke hulporganisaties.

 

Meest recente berichten

Hoeveel woorden kan een vertaler per dag vertalen?

Vertalen is een moeilijk vak, waar veel kennis, ervaring en motivatie aan te pas komt. Op de vraag “hoeveel woorden kan een vertaler per dag...

Kent u de talen van Kroatië?

Kroatië is een prachtig land met een geschiedenis van vele culturen, waardoor talen een belangrijk onderdeel zijn van de Kroatische identiteit....

Ontdek de verborgen talen van Afrika

Afrika is een continent met een rijke cultuur en een schat aan talen. Hoewel de meest gesproken talen in Afrika algemeen bekend zijn, heeft het...

Engels steeds minder gebruikelijk in de VS

Veel mensen zullen het vrij opmerkelijk vinden, dat Engels steeds minder gebruikelijk is in de VS. Toch is het een gegeven dat het Engelse...

AI-vertalingen bij Aabévé Vertaalbureau

Waarom AI-vertalingen bij Aabévé Vertaalbureau? Sinds begin januari is de wereld in rep en roer door de lancering van ChatGPT versie 3. Dit is de...