024-82 00 778 info@aabeve.nl

Wereldwijd worden er zo’n 7.000 verschillende talen gesproken. Vele daarvan worden met uitsterven bedreigd. Dat komt meestal omdat ze nog maar door een heel beperkt aantal mensen worden gesproken. Als de sprekers van de taal uitsterven, sterft de taal met hen. Maar wat zijn, naast de bedreigde talen, de oudste talen ter wereld?

Oudste talen ter wereld

Onderstaand een overzicht van de oudste talen:

Arabisch

Er wordt aangenomen dat het Arabisch ongeveer 1500 jaar oud is. Vanwege zijn leeftijd zijn veel talen terug te voeren op het Arabisch, waaronder Maleisisch en Urdu. Er zijn zelfs verschillende Engelse woorden die hun oorsprong in het Arabisch hebben. Omdat Arabisch de taal van de Koran is, beschouwen veel mensen het als heilig. Vandaag de dag spreken naar schatting 260 miljoen mensen deze taal nog steeds.

Aramiac

Net zoals zoveel talen hun oorsprong hebben in het Arabisch, is Aramiac zelf de oorsprong van veel Arabische woorden. Het wordt zelfs beschouwd als een van de oudste talen ter wereld. Ongeveer 1.000.000 mensen gebruiken nog steeds Aramische dialecten in veel verschillende landen, waaronder Israël, Syrië, Australië en de Verenigde Staten.

Armeens

De meeste geleerden nemen aan, dat deze taal rond 450 voor Christus ontstond. Ondanks zijn leeftijd spreken ongeveer 5 miljoen in Rusland en Georgië nog steeds Armeens als hun eerste taal.

Chinees

Het oudst bekende schrift van Chinese karakters dateert uit 1250 voor Christus. Dit maakt de taal meer dan 3.000 jaar oud. Het is ook de taal met de meeste sprekers ter wereld: 1,2 miljard. De meest voorkomende vormen van Chinees, die tegenwoordig worden gebruikt, zijn Mandarijn en Kantonees. Daarnaast kent China nog honderden andere talen.

Egyptisch

Sommige van de geschriften die in Egyptische graven zijn gevonden, worden geschat op ongeveer 4700 jaar oud. Met andere woorden, deze taal dateert uit ongeveer 2600 voor Christus, waardoor het de oudste taal is die nog in Egypte wordt gesproken en daarmee een van de oudste talen ter wereld is. Bovendien wordt aangenomen, dat hiërogliefen minstens 600 jaar ouder zijn dan welke Egyptische tekst ook.

Farsi

Farsi ontleent zijn oorsprong aan de oude Perzische taal, en hoewel het niet zo oud is als deze taal, is het nog steeds ongeveer 2500 jaar oud. Deze taal werd voor het eerst gevormd in 800 na Christus en is sindsdien vrijwel hetzelfde gebleven.

Grieks

Grieks is ongeveer 3.000 jaar oud is en het is een van de oudste talen in Europa. Het dateert uit het jaar 1450 voor Christus en werd de bron van vele andere alfabetten, waaronder Latijn, Armeens, Gotisch, enz. Deze taal is nog steeds de officiële taal voor Griekenland, Cyprus en de Europese Unie en vandaag de dag spreken ongeveer 13 miljoen mensen deze taal.

Oudste talen ter wereld – vervolg

Hebreeuws

Hebreeuws ontstond rond 1000 voor Christus, wat betekent dat het meer dan 3.000 jaar oud is en nog steeds de officiële taal van het Israël is. Omdat Hebreeuws voornamelijk voor religieuze geschriften werd gebruikt, wordt het ook als een heilige taal beschouwd. Meer dan 5 miljoen mensen spreken deze taal nog steeds, maar het moderne Hebreeuws verschilt enigszins van het Hebreeuws van 3000 jaar geleden.

IJslands

Deze taal is jonger dan veel van de andere talen op deze lijst, maar hij is nog steeds meer dan 1.200 jaar oud. Het is de officiële taal van IJsland, maar er zijn mensen in landen als Canada, de Verenigde Staten en Denemarken die deze taal ook gebruiken. In totaal spreken meer dan 300.000 mensen over de hele wereld nog steeds IJslands.

Koreaans

De Koreaanse taal ontwikkelde zich van oud-Koreaans tot Midden-Koreaans en vervolgens tot modern Koreaans. Hierdoor wordt Koreaans beschouwd als een van de oudste talen ter wereld. Er zijn veel mensen in allerlei landen die deze taal nog gebruiken, waaronder Korea, Japan, China, Rusland, Kazachstan en de Verenigde Staten.

Latijn

De Latijnse taal ontwikkelde zich voor het eerst in 75 voor Christus. Er zijn veel talen die hun oorsprong hebben in het Latijn, zoals Roemeens, Frans, Spaans, Portugees en Italiaans. Hoewel deze taal niet vaak meer als eerste taal wordt gebruikt, zijn er miljoenen mensen die de taal nog steeds spreken. De meeste van deze mensen hebben het echter geleerd via een studie. Desondanks is Latijn nog steeds een van de officiële talen in Polen en het Vaticaan.

Sanskriet

Hoewel Sanskriet een oude taal is, zijn veel geleerden niet zeker van de exacte leeftijd. Sommigen geloven dat het 4000 jaar oud is, terwijl anderen denken dat het dichter bij 6000 jaar oud is. Sanskriet is, ongeacht de exacte leeftijd, een van de oudste talen in India. Er zijn niet veel mensen die nog steeds Sanskriet als hun eerste taal gebruiken, maar het is nog steeds een officiële taal op het Indiase schiereiland.

Tamil

Tamil is een van de officiële talen van India en het is ook de oudste nog levende taal.

Aabévé Vertaalbureau

Veel van deze oude talen worden niet meer gevraagd voor vertalingen. Voor alle andere talen, waarvoor dat wel het geval is, zijn wij u graag van dienst met onze kwaliteitsvertalingen. Neem contact met ons op via 024-8200778 of mail ons als u meer informatie of een vrijblijvende offerte wilt ontvangen.