024-82 00 778 info@aabeve.nl

Slimme mondmaskers kunnen vertalen

Een Japanse startup met de naam “Donut Robotics” heeft de wereldwijde covid-19-pandemie aangegrepen om een nieuw product op de markt te brengen. De producent claimt dat slimme mondmaskers kunnen vertalen.

Het aantal besmettingen met het covid-19 virus neemt wereldwijd dagelijks nog toe met enorme aantallen en in steeds meer landen of regio’s wordt het dragen van een mondmasker verplicht. Inmiddels zijn er ook in Nederland al meerdere drukke plekken waar ze ook buiten gedragen moeten worden.

Mondmasker en app

Donut Robotics heeft daarom een zogenaamd “slim mondmasker” ontwikkeld, dat via Bluetooth verbinding kan maken met de smartphone van de gebruiker. Op de smartphone moet dan de app “C-Face” geïnstalleerd zijn. De combinatie van de app en het mondmasker zorgt ervoor dat teksten kunnen worden vertaald en de stem versterkt wordt. De app kan vertalen in 8 populaire talen, zoals Chinees, Engels en Spaans.

Luchthaven

Donut Robotics ontwikkelde eerst de vertaalsoftware voor een robotproject Cinnamon, dat toeristen op Haneda Airport in Tokio kan voorzien van relevante informatie voor hun reizen. Als een van de vier prototypes van vertaalrobots die in 2016 werden geselecteerd, begon Cinnamon in 2017 met het leveren van diensten op de luchthaven.

Toen het corona-virus echter wereldwijd toesloeg en luchthavens werden gesloten, zocht Donut Robotics een manier om hun vertaaltechnologie aan te passen en vooruit te helpen toen ook de toeristenindustrie het moeilijk kreeg.

Slimme maskers

Hoewel slimme maskers meestal het gezicht bedekken, is hun siliconen- en plastic ontwerp geen goede vervanging voor persoonlijke beschermingsmiddelen. Het bedrijf adviseert daarom om ze over een standaard stoffen gezichtsmasker te dragen. Geïntegreerd met een microfoon, die verbinding maakt met de smartphone van de gebruiker, kunnen slimme maskers bijdragen aan normen voor sociale afstand, terwijl ze tegelijkertijd dienen als walkietalkie en vertaler.

Talenaanbod

Ondanks de opwindende ontwikkelingen van het bedrijf dit jaar, blijven er veel vragen over de schaalbaarheid en de talencapaciteit van het slimme masker. Donut Robotics hoopt zijn eerste producten in Japan op de markt te brengen, waarvoor 5.000-10.000 slimme maskers beschikbaar zijn in december van dit jaar. Export naar andere landen wordt pas in 2021 verwacht, maar hopelijk is de corona-pandemie dan inmiddels onder controle.

Bovendien, hoewel de vertaalmogelijkheden van het slimme masker enkele van ‘s werelds meest voorkomende talen omvatten, zal Donut Robotics aanzienlijk moeten uitbreiden voordat het kan concurreren met Google Translate of Microsoft Translator . (Oorspronkelijk bericht: Multilingual).

Vertalen

Vertalen via mondmaskers wordt door Aabeve Vertaalbureau niet aangeboden, maar voor al uw vertalingen op papier helpen wij u graag. U kunt bij ons terecht voor meer dan 200 verschillende talencombinaties. Daarnaast kunnen wij u ook van dienst zijn met vertalingen, die minder gangbaar zijn of nauwelijks voorkomen.

Wilt u een document laten vertalen naar een taal, die niet voorkomt in de lijst met talen, neem dan contact met ons op via 024-8200778 of stuur ons een mail.