024-82 00 778 info@aabeve.nl

Snelle daling talenstudies in Verenigd Koninkrijk

Het leren van vreemde talen op de middelbare scholen in het Verenigd Koninkrijk is sinds het begin van het millennium nog nooit zo laag geweest. Duits en Frans zijn daarbij de grootste dalers.

Uit een BBC-analyse blijkt dat er dalingen zijn tussen de 30% en 50% sinds 2013 in de aantallen leerlingen, die GCSE-taalcursussen (General Certificate of Secondary Education) volgen. Verder blijkt dat een derde van de leerlingen minimaal één taal heeft laten vallen. Het Britse ministerie van  Onderwijs heeft inmiddels aangekondigd stappen te willen nemen om deze daling een halt toe te roepen.

De BBC benaderde elk van de bijna 4.000 reguliere middelbare scholen in het Verenigd Koninkrijk en meer dan de helft (2.048) reageerde. Van de scholen die antwoordden, zeiden de meesten dat de perceptie van talen als een moeilijk onderwerp de belangrijkste reden was voor een daling van het aantal leerlingen, dat hiervoor studeerde.

Wales

Cijfers voor Wales laten zien dat GCSE-taalinzendingen in vijf jaar tijd met 29% zijn gedaald en dat 35% van de scholen ten minste één taal van de GCSE-opties heeft laten vallen. In Wales is het verplicht voor leerlingen om tot 16-jarige leeftijd Welsh te studeren, hetzij als eerste (voor degenen die het al vloeiend beheersen) of tweede taal. En onder het nieuwe curriculum worden Welsh, Engelse en internationale talen samengebracht in één leergebied.

Noord-Ierland

In Noord-Ierland is het aantal moderne talen aan het GCSE met 40% gedaald sinds 2003, terwijl 45% van de scholen aangaf het aantal gespecialiseerde taaldocenten in de afgelopen vijf jaar te hebben teruggebracht.
Leerlingen in Schotland zitten niet op GCSE’s of A-niveaus, maar inschrijvingen voor de vergelijkbare examens – Nationale 4 en 5 en Highers – zijn meegenomen in het onderzoek.

 

Taalniveau

Hieruit blijkt dat er sinds 2014 op taalniveau op nationaal niveau 4 en 5 19% minder taalinvoer is geweest. In de BBC Survey zei 41% van de scholen in Schotland, dat ze waren gestopt met het aanbieden van minstens één cursus voor een vreemde taal aan 16-jarigen. Er waren ook vijf gemeentelijke onderwijsafdelingen waar in 2017/18 geen nationale 4 of 5 examens in het Duits werden geregistreerd.

Duits en Frans

Terwijl Duits en Frans, de talen van twee belangrijke handelspartners van het Verenigd Koninkrijk op GCSE-niveau echt zijn weggevallen, is er een opvallende stijging te zien in een aantal andere, zoals Spaans en Mandarijn.
In 2001 namen slechts 2.500 studenten een andere taal dan Frans, Duits, Spaans of Welsh. In 2017 was dat al opgelopen naar 9.400.

Bedrijfsorganisaties hebben hun bezorgdheid geuit over het gebrek aan taalvaardigheid in het Verenigd Koninkrijk. De vraag van werkgevers naar Franse, Duitse en Spaanse vaardigheden is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen.

“De daling van het leren van talen in scholen moet worden teruggedraaid, anders is het Verenigd Koninkrijk minder competitief in de wereld en zijn jongeren minder voorbereid op de moderne wereld. Naast het spreken van een vreemde taal, is het vergroten van het culturele bewustzijn van jongeren en hun vermogen om met mensen van over de hele wereld te werken net zo belangrijk” volgens de organisatie.

Regering

De Engelse regering investeert ook in het ondersteunen van het Mandarijn onderwijs, met als doel 5.000 leerlingen die dit vloeiend spreken in 2020. De regering van Wales accepteert dat er een aantal zeer reële uitdagingen zijn om aan te pakken, eraan toevoegend dat alle leerlingen vanaf een veel oudere leeftijd toch internationale talenstudies zullen gaan volgen.

Een woordvoerder zei dat het een plan van € 3 miljoen had om de inzet van moderne vreemde talen bij GCSE en, op zijn beurt, A-niveau, via nieuwe kenniscentra te vergroten.

Ondersteuning

Het ministerie van Onderwijs in Noord-Ierland financiert een reeks programma’s om het leren van talen in scholen te verbeteren en te ondersteunen. Het werkt momenteel samen met ambtenaren en academici uit het Verenigd Koninkrijk om ervoor te zorgen dat de voordelen van het leren van talen en de waarde van talen voor een breed scala aan loopbanen voor jongeren wordt gestimuleerd.

De Schotse regering investeert in het leren van moderne talen om jongeren vaardigheden bij te brengen voor een steeds complexere en geglobaliseerde wereld. Er is € 30 miljoen extra beschikbaar gesteld om lokale autoriteiten te helpen met de implementatie van het taalbeleid.
(Oorspronkelijk bericht: BBC News)

Vertalingen

Ondanks het teruglopende aantal leerlingen in het Verenigd Koninkrijk, dat taalstudies volgt, hebben wij bij Aabévé Vertaalbureau gelukkig voldoende vertalers beschikbaar. Wij kunnen al uw documenten goed en snel vertalen in vrijwel elke talencombinatie en vakgebied.

Wilt u informatie over een vertaling of wilt u direct een offerte aanvragen? Wij zijn u graag van dienst. U kunt ons mailen of bellen via 024-8200778.

 

Offerte aanvragen

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 4 files.
=
Meest recente berichten

Klantenreviews

Trustpilot-widget