Sociale media veranderen razendsnel
Grenzen vervagen, talen niet!

Sociale media veranderen razendsnel

Sociale media veranderen razendsnel, maar wat is de invloed ervan op onze taal? Een op het eerste gezicht vrij simpele vraag, die echter niet zo gemakkelijk is te beantwoorden. Al vele wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar dit fenomeen. Een resultaat blijkt echter niet eenvoudig zichtbaar te maken.

De sociale media veranderen razendsnel en dat beïnvloedt de onderzoeken. De resultaten van een Canadees onderzoek moesten zelfs meerdere malen worden aangepast. Het het gebruik van de sociale media was door de voor het onderzoek geselecteerde studenten alweer volledig veranderd.

sociale media veranderen razendsnelBeïnvloeden sociale media het dagelijks taalgebruik?

Het is zeer twijfelachtig of dit het geval is. Sociale media, zoals Facebook, Twitter en Instagram lokken wel creatief omgaan met teksten uit, omdat het aantal tekens dat kan worden gebruikt, beperkt is en snelheid vaak belangrijker is dan volledigheid.

Woorden worden daarom afgekort of ingekort door ze samen te voegen of klinkers weg te laten, maar dit zal nauwelijks of geen invloed hebben op het normale taalgebruik. Bovendien blijkt dat veelvuldig gebruik van sociale media en internet geen invloed heeft op de cijfers, die door studenten worden behaald voor hun taaltoetsen.

>