Sterke toename haatmisdrijven op sociale media
De alsmaar toenemende populariteit van internet en de sociale media heeft ook zijn keerzijde. Nog nooit was er sprake van zoveel haatmisdrijven dan nu het geval is. Met name op de sociale media en commentaren onder diverse berichten nemen mensen geen blad voor de mond, maar gooien alles eruit, vaak zonder na te denken over de gevolgen.
Vooral voor de sociale mediaplatforms ligt hier een belangrijke taak. Zij treden inmiddels al op tegen het verspreiden van nepnieuws, maar ook het aanzetten tot haat of discriminatie zouden daar een onderdeel van moeten zijn. Het aanzetten tot haat veroorzaakt vaak emotionele en maatschappelijke schade op lange termijn, waardoor gemeenschappen worden verdeeld en individuele personen kampen met depressies, die zelfs uitmonden in zelfmoorden.
Een haatmisdrijf kent vele vormen en sinds kort begint de haattaal overeenkomsten te vertonen met fysiek geweld of discriminatie. Haattaal richt zich op alle groepen, ongeacht geslacht, handicap en ras, die zich in de vuurlinie van dat moment bevinden.
Rapport
Het rapport van een Britse parlementaire commissie, waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd, toont een somber beeld in Groot-Brittannië. De toename van de haatmisdrijven wordt deels toegeschreven aan de emoties, die de naderende Brexit veroorzaakt. Voor- en tegenstanders van de Brexit staan lijnrecht tegenover elkaar en bewegen geen centimeter. Sommige van degenen die het debat over de Brexit hebben geleid, hebben duidelijk de verkeerde signalen aan hun volgelingen gestuurd.
Het kan ook goed zijn, dat er momenteel een verhoogde bereidheid is om haatmisdrijven te melden en te onderzoeken. Dit is uiteraard prijzenswaardig, maar het kan er ook toe hebben geleid, dat er daardoor een kettingreactie is ontstaan: meer melding, meer aandacht, meer reacties. (“Bosbranden beginnen vaak pas, als er een waarschuwing komt, dat er geen open vuur of roken is toegestaan in de bossen”). Een feit op zich, en een die de trend misschien hoger heeft gestuwd.
Vertaalbureau
Vertalen van allerlei documenten is voor ons dagelijks werk, al meer dan 30 jaar. Met het vertalen van haatberichten houden we ons niet bezig, maar met professionele opdrachten voor bedrijven en particulieren helpen wij u graag. Snel en goed. Als u kiest voor Aabévé Vertaalbureau bent u verzekerd van optimale service, lage tarieven, ervaren vertalers, snelle levering, kwaliteitsgarantie, hoge klantenwaardering en ISO-certificering.
Wilt u een gratis offerte aanvragen of heeft u een vraag, dan kunt u ons altijd bellen via 024-8200778 of 0485-455279. Daar krijgt u gewoon echte mensen aan de telefoon en geen computers. Mailen mag natuurlijk ook. Wij helpen u graag.
Gemeenschappen
Het is ook juist om te erkennen dat sommige gemeenschappen de afgelopen jaren meer toename van misdaden hebben meegemaakt in vergelijking met bijvoorbeeld de jaren ’90. De Joodse gemeenschap bijvoorbeeld, waar antisemitisme een groot punt van zorg is geworden.
Alleen degenen die het hebben meegemaakt, kunnen de verontrustende en soms verwoestende gevolgen van racistisch misbruik volledig begrijpen. Het is veel te gemakkelijk om de effecten ervan te minimaliseren, of af te schrijven als louter belediging of “scherts”. Sommigen suggereren dat de politie zich niet met dergelijke incidenten zou bezig moeten houden, ten koste van “echte” misdaden, zoals inbraken of overvallen. Maar het enige antwoord op haatmisdaad is om het te vervolgen.
Haatmisdrijven – gewelddadige taal en daadwerkelijk geweld tegen personen en eigendommen – brengt emotionele en maatschappelijke schade op de lange termijn toe. In veel gevallen lijdt de persoonlijke gezondheid eronder.
Sociale media
De Britse staatssecretaris van volksgezondheid Matthew Hancock benadrukt, dat sociale media veel nieuwe en wrede effecten teweeg hebben gebracht tegen kwetsbare en onberispelijke individuen. Dit is een specifiek probleem dat zich, binnen tien jaar, heeft ontwikkeld als een uitdaging van wereldwijde proporties, waarbij wereldwijd dominante mediagiganten in te veel gevallen tekortschieten om hun verantwoordelijkheden serieus te nemen.
Niemand verwacht van hen dat ze elk van de miljarden commentaren, berichten, teksten, selfies of video’s die elk jaar online circuleren, controleren. Mediaorganisaties vinden het moeilijk om hun commentaarsecties aan te passen. Er is echter geen excuus, dat een mediaorganisatie op de hoogte wordt gesteld van online misbruik van een kind en vervolgens nalaat om actie te ondernemen.
Internationale druk
Er zal internationale druk en samenwerking nodig zijn om het misbruik van sociale mediakanalen een halt toe te roepen, voordat er meer levens verloren gaan. Elke media-organisatie moet de verantwoordelijkheid nemen voor de manier waarop gevoelige kwesties en de verspreiding van ‘nep-nieuws’ worden behandeld.
Volgens de gebruikelijke politieke normen zijn er veel te veel voorbeelden van vervorming en opwinding tegen alle minderheden, zoals de wanhopige Syrische vluchtelingen die op de vlucht zijn voor oorlog. Het rapport van de parlementsleden is slechts de laatste onheilspellende kroniek van de gevolgen.
Wellicht ook interessant
Het einde van Windows 7 nadert
Nepnieuws ook in gezondheidsartikelen