024-82 00 778 info@aabeve.nl

Deze pagina biedt de mogelijkheid om de volledige tekst te beluisteren in plaats van te lezen.
Dit is met name bedoeld als extra service voor blinden, slechtzienden en iedereen, die liever luistert dan leest.
De tekst is beschikbaar in het Nederlands en Engels. Scroll hiervoor naar het midden van de pagina.

Weet u hoeveel talen in Australië worden gesproken? Australië is een zeer divers land dat is gebouwd op immigratie. Sinds de dagen van de Eerste Vloot in 1788 zijn grote aantallen mensen in verschillende golven naar Australië gemigreerd. Dit draagt bij ​​aan de taalkundige en culturele diversiteit van het land. Dit komt boven op het grote aantal inheemse Aboriginal-talen, dat al in Australië werd gesproken vóór de komst van de Britten.

Welke talen worden gesproken in Australië?

Elke taal die in Australië wordt gesproken, kan in één van de drie groepen worden geplaatst: de Australische inheemse talen, de officiële talen van Australië of de taal van een immigrantengroep. De officiële Australische taal is Engels, ook al is het als zodanig niet wettelijk vastgelegd. Australisch-Engels is een belangrijk dialect van de Engelse taal met een onderscheidende uitspraak en woordenschat. Het contrasteert enigszins met andere Engelse dialecten in sommige gebieden van grammatica en spelling. Algemeen Australisch-Engels is de standaard landstaal van het land.

Zoals blijkt uit statistieken is Engels de belangrijkste taal. Het wordt gesproken door bijna 73% van de bevolking. De volgende meest gesproken talen zijn: Mandarijn (2,5%), Arabisch (1,4%), Kantonees (1,2%), Vietnamees (1,2%), Italiaans (1,2%), Grieks (1,0%), Hindi (0,7%), Spaans (0,6%) en Punjabi (0,6%). Een indrukwekkend aantal immigranten van de eerste en tweede generatie is tweetalig.

Inheemse dialecten

Er werd gedacht dat er meer dan 250 inheemse Australische dialecten bestonden op het moment van het eerste Europese contact, waarvan er ongeveer 20 nog steeds dagelijks worden gebruikt door alle leeftijdsgroepen. Ongeveer 110 andere dialecten worden alleen door oudere mensen gesproken, niet door de jongere generatie. Australië heeft ook een gebarentaal, die bekend staat als Auslan, de moedertaal van ongeveer 5500 doven.

Aboriginals

In het laatste deel van de achttiende eeuw waren er 250 Aboriginal sociale groepen en ze deelden ongeveer een vergelijkbaar aantal moedertalen. Rond de 21e eeuw waren er nog maar 150 Aboriginal-dialecten, die regelmatig werden gebruikt. De meeste van deze talen zijn tegenwoordig volledig verdwenen, behalve de 13, die nog steeds aan jongeren worden onderwezen en alleen in de meest afgelegen gebieden voorkomen.

Tegenwoordig worden meer dan 100 Australische inheemse talen, waaronder creolen, gesproken. Een groot deel van deze dialecten heeft zeer weinig sprekers en zal binnenkort uitsterven. Ongeveer 50 van deze talen worden effectief gesproken met 150 sprekers of meer voor elke taalgroep. Voorlopig is Engels nog steeds de dominante taal in Australië.

Er zijn talloze manieren waarop Australië op Amerika lijkt, vooral in het plan van zijn steden en stedelijke gebieden, die beide grenslijnen volgen en de herkenbare ontwerpen en schilderachtige architectuur missen, die wel in Engeland is te vinden.

Talen gesproken door immigranten

Immigranten spelen een grote rol bij het behoud van veel van de talen, die in Australië worden gesproken. Talen die door immigranten worden gesproken, variëren van Afrikaans tot Tagalog en meer. Er is een grote gemeenschap van immigranten, die talen spreekt zoals Farsi, Hindi en Pashto.  Deze talen zijn een belangrijk onderdeel van het culturele erfgoed van Australië en dragen bij aan de diversiteit van het land.

Migratie

Migratie heeft geleid tot een toename van talen die in Australië worden gesproken. Deze talen dragen bij aan de rijkdom van het culturele erfgoed van het land en bieden immigranten de mogelijkheid om hun eigen culturele identiteit te behouden. Door talen te spreken, kunnen immigranten hun culturele achtergrond in Australië behouden en tegelijkertijd hun eigen identiteit vormen. Ze kunnen zich daardoor ook verbonden voelen met elkaar, hetgeen een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid kan creëren.

Australië is een cultureel en taalkundig divers land en biedt een verscheidenheid aan talen voor zijn burgers en bezoekers om te ontdekken. Van de vele inheemse talen tot het meer algemeen gesproken Engels, Australië kent een grote verscheidenheid aan talen. Of u nu een moedertaalspreker bent, een student die een nieuwe taal wil leren of een toerist, die geïnteresseerd is in het ervaren van de cultuur, Australië heeft voor elk wat wils.

Aabévé Vertaalbureau

Aabévé Vertaalbureau is al tientallen jaren actief in de vertaalbranche. Bij ons kunt u terecht voor meer dan 200 talencombinaties, waarvoor meer dan 600 vertalers beschikbaar zijn. Wij onderscheiden ons door:

  • optimale service
  • snelle levering
  • lage tarieven
  • uitsluitend ervaren en professionele vertalers
  • ISO-gecertificeerd
  • zeer hoge klantenwaardering (5-sterren vertaalbureau op Trustpilot)
  • enorme ervaring

Vertaling Nederlands Engels

Heeft u een vertaling Nederlands Engels of Engels Nederlands nodig of een vertaling in een andere talencombinatie?
Neem dan contact met ons op via 024 – 82 00 778 of stuur ons een mail. Voor een vrijblijvende offerte kunt u ook gebruik maken van de aanvraagmodule door op onderstaande button te klikken. Na ontvangst van uw aanvraag vindt u onze reactie binnen 30 minuten in uw mailbox.