024-82 00 778 info@aabeve.nl

Kent u de talen van Luxemburg?

Het Groothertogdom Luxemburg is het op één na kleinste land binnen de Europese Unie. Alleen Malta is nog kleiner. Luxemburg ligt ingeklemd tussen België, Duitsland en Frankrijk en telt ruim 500.000 inwoners. Veel Nederlanders brengen er hun vakantie door, maar nog veel meer landgenoten rijden alleen maar dwars door Luxemburg heen, op weg naar Frankrijk of Spanje en stoppen alleen om voordelig te tanken. Kent u de talen van Luxemburg?

De talen van Luxemburg

Wat veel mensen niet weten is dat Luxemburg haar eigen taal heeft. Het Luxemburgs is eigenlijk een soort dialect waarin Duits en Frans zijn verweven. Ruim de helft van de bevolking spreekt Luxemburgs en ongeveer driekwart begrijpt het ook. Maar de meeste inwoners gebruiken het Luxemburgs niet als schrijftaal, want daarvoor zijn Duits en Frans de aangewezen talen.

De meeste Luxemburgers begrijpen de Franse taal, alhoewel slechts een klein deel van hen het ook kan schrijven. Duits wordt gebruikt in kranten en op televisiezenders en wordt door vrijwel elke inwoner begrepen.

Andere talen

Behalve Luxemburgs, Duits en Frans, zijn ook het Engels, Italiaans en Portugees in Luxemburg redelijk tot goed vertegenwoordigd. Die laatste twee hebben vooral te maken met immigranten. Maar als u in Luxemburg op vakantie gaat of op doorreis bent, kunt u zich ook in het Nederlands over het algemeen goed verstaanbaar maken.

 

OFFERTE AANVRAGEN

Vraag een vrijblijvende offerte aan en binnen 30 minuten vindt u onze reactie in uw mailbox.

Vertalen

Vertalen van een document, dat is geschreven in het Luxemburgs zal niet snel voorkomen. Bedrijven en instellingen gebruiken daarvoor namelijk alleen maar Duits of Frans. “Frans Luxemburgs” en Duits zijn geregistreerd als administratieve talen, terwijl het Frans daarnaast ook een wettelijk taal is.

Andere talen

Met een vertaling vanuit of naar het Luxemburgs kunnen wij u helaas niet helpen, simpelweg omdat daarvoor geen vertalers beschikbaar zijn. Maar met vrijwel alle andere talen zijn wij u graag van dienst. In totaal kunt u bij ons een keuze maken uit meer dan 200 talencombinaties. En als u een combinatie heeft, die niet op onze lijst staat, dan kunnen wij u daar hoogstwaarschijnlijk toch mee helpen, dankzij onze internationale samenwerking.

Offerte

Een vrijblijvende offerte kunt u aanvragen via de aanvraagmodule op deze pagina. U kunt het ook rechtstreeks aan ons mailen. Zijn uw documenten te groot voor de aanvraagmodule of de mail, dan adviseren wij u om gebruik te maken van WeTransfer.

Offerte aanvragen

Weet u het aantal woorden niet? Voeg dan het document toe.
Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 4 files.
=

Klantenreviews

Trustpilot-widget

Andere bezoekers bekeken ook:

Taalfouten, we maken ze allemaal

Taalfouten, we maken ze allemaal De taal blijft lastig en ook vertalingen kunnen leiden tot gemaakte fouten. Door...

Vertalingen toeristenbranche

Vertalingen onmisbaar voor toeristenbranche Toeristische vertalingen zijn essentieel voor de reis- en horecabranche....

Meertalige voice-overs gebruiken

Meertalige voice-overs gebruiken Op heel veel websites staan tegenwoordig informatievideo’s, want video wordt steeds...