Toename ijs op gletsjer is geen goed nieuws
De meest kritische gletsjer van Groenland heeft plotseling meer ijs, maar dat is misschien geen goed teken. Hoewel deze bevinding verrassend en tijdelijk goed nieuws lijkt voor de gletsjer, en de bijdrage aan zeespiegelstijging beperkt wordt, kan de reden voor de ijs accumulatie op de lange termijn een ramp betekenen.
Gedurende twee decennia werd Jakobshavn opvallend consistent dunner dan de wetenschappers dachten. De wetenschappers hadden verwacht dat dit zou doorgaan, zo niet versnellen, als gevolg van de grootschalige opwarming van de polaire atmosfeer en oceanen.
Verdikking ijslaag
Maar dit tempo vertraagde drastisch in 2014 en de gletsjer verdikte tussen 2016 en 2017, en opnieuw tussen 2017 en 2018, volgens de studie. “In eerste instantie geloofden we het niet”, zei Ala Khazendar, de leidende NASA-wetenschapper over de studie. “We hadden echt verwacht dat Jakobshavn gewoon door zou gaan, zoals het de afgelopen 20 jaar was.”
Jakobshavn Isbrae, de volledige naam van de gletsjer langs de kust van West-Groenland, is de snelst stromende en grootste gletsjer van het noordpoolgebied van de afgelopen twintig jaar geweest. Daarmee leverde het ook veruit de grootste bijdrage aan de zeespiegelstijging.
Stijging zeespiegel
Volgens de NASA’s Khazendar heeft het smelten van die enkele gletsjer alleen al bijgedragen aan het stijgen van de wereldwijde oceanen met gemiddeld 1 millimeter tussen 2000-2010. En hoewel Jakobshavn nu het laagste niveau ijs heeft bereikt waar het de zee binnenkomt, heeft het nog steeds bijgedragen aan de zeespiegelstijging.
De snelheid waarmee het in de oceaan smelt is nog steeds groter dan het tempo waarmee het ijs zich hoger op de gletsjer ophoopt, volgens de onderzoekers. De gletsjer heeft zoveel ijs, dat, indien volledig gesmolten, de wereldwijde oceanen met ongeveer 2 voet zouden stijgen.
Gletsjer
Het is deze dreiging en de grote snelheid waarmee van Jakobshavn in de afgelopen decennia ijs is afgebrokkeld, die talloze wetenschappers naar de ijskoude kustlijn heeft getrokken en van deze gletsjer één van de, zo niet de best bestudeerde gletsjer ter wereld maakt.
Khazendar kon samen met een team van andere wetenschappers van het Jet Propulsion Laboratory (JPL) van NASA een aantal verschillende datasets van de NASA gebruiken die het ijs, de oceanen en de atmosfeer van Groenland analyseren. De conclusie is dat koelere wateren de opmars van Jakobshavn hebben tegengehouden.
Tussen 2014 en 2016 ging de koelwaterbron van maximaal 2 graden Celsius naar de Disko-baai, waar de Jakobshavn-gletsjer in de oceaan terecht komt. Onderzoekers geloven dat de afkoeling verband houdt met een natuurlijke variatie in het klimaat op het noordelijk halfrond, bekend als de Noord-Atlantische Oscillatie (NAO). Die kan de noordelijke delen van de Atlantische Oceaan in verschillende jaren verwarmen of koelen.
Observaties
Door gedetailleerde observaties konden Khazendar en het team dit koelere water van de open Noord-Atlantische oceaan tot aan de baai van Disko volgen en ontdekten dat de timing overeenkwam met de switch van de gletsjer om het ijs weer te laten toenemen.
Aan het eind van de jaren negentig ging veel warmer water de baai in, waardoor de ijsplaat smolt die de Jakobshavn-gletsjer beschermt. Khazendar zei dat de dramatische reactie van de gletsjer op variaties in de oceaantemperatuur wetenschappers ertoe dwingt om te heroverwegen hoe gevoelig gletsjers zijn voor kleine veranderingen in het oceaanklimaat.
“De kans dat deze groei zo doorgaat, is naar mijn mening erg laag,” zei Eric Rignot, een glacioloog bij UC Irvine en Senior Research Scientist bij NASA’s JPL, die geen deel uitmaakte van het onderzoek. “Het is slechts een kwestie van tijd voordat de gletsjer weer begint te verdunnen – misschien deze zomer, misschien volgend jaar.”
Wereldwijde waarschuwing
Presidentiële tweets over ontkenning van klimaatverandering, of een paar koude dagen in een deel van de wereld doen niets af aan een algemene opwarmingstrend van de hele planeet. “We moeten klimaat niet verwarren met lokale variabiliteit”, zei Rignot. “Dit laatste is wat we hier zien.”
De bevindingen in dit onderzoek tonen aan dat gletsjers extreem kwetsbaar zijn voor temperaturen, zowel warm als koud, en dat is geen goed nieuws voor de toekomst. Het grootste deel van de hitte van het broeikaseffect gaat rechtstreeks de oceanen in, studies tonen aan dat dit meer dan 90% is.
En dat resulteert in wereldwijde oceaanwarmte niveaus die elk jaar hoger worden. “De volgende keer dat de warme wateren terugkomen naar Jakobshavn, zullen ze nog warmer zijn,” zei Khazendar. (Oorspronkelijk bericht: CNN)
Noors vertalen
Maakt u zich ook zorgen over de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel? Of denkt u met uw bedrijf juist mee over oplossingen van dit gigantische probleem? Als wij u daarbij kunnen helpen met perfecte vertalingen, dan zij wij u uiteraard graag van dienst.
Zoals bijvoorbeeld met een vertaling van het Nederlands naar het Noors of van het Noors naar het Nederlands, waarvoor wij alleen de beste vertalers inzetten.
Vanuit of naar het Noors vertalen is een uiterst precies werkje. Tegenwoordig worden in Noorwegen twee standaardtalen gesproken, die veel naast elkaar worden gebruikt. Inmiddels zijn de Noren eraan gewend, dat zij te maken hebben met twee standaardtalen.
Waarom kiest u voor vertalers van Aabévé?
U kiest voor Aabévé Vertaalbureau als u vertrouwen, ervaring, snelle service, lage tarieven, hoge klantenwaardering, kwaliteitsgarantie en ISO-certificering belangrijk vindt.
Offerte
Wilt u een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen voor uw vertaling vanuit of naar het Noors? Mail ons dan het aantal woorden of stuur de documenten mee, zodat wij de woorden voor u kunnen tellen.
U kunt ook gebruik maken van de aanvraagmodule. Natuurlijk kunt u ons ook bellen op 024-8200778 of 0485-455279 of mailen. Een vertaler kan ongeveer 2.000 woorden per dag vertalen. Wacht dus niet tot het laatste moment met het indienen van een aanvraag.
Uiteraard worden alle aanvragen, die bij ons binnen komen volstrekt vertrouwelijk behandeld. Desgewenst kan ook een aanvullende geheimhoudingsverklaring worden afgegeven.
Wellicht ook interessant
Is er nog leven na de Tsjernobyl-ramp?