Tweede taal leren is ideaal op 10-jarige leeftijd
Een tweede taal leren is ideaal op 10-jarige leeftijd volgens een Amerikaans onderzoek. Kinderen kunnen het beste vanaf 10-jarige leeftijd beginnen met het leren van een nieuwe taal om het spreekvaardigheidsniveau van een moedertaalspreker te bereiken.
Er zijn aanwijzingen dat het moeilijker wordt om een andere taal dan onze moedertaal te leren naarmate we ouder worden. Nu suggereert een nieuwe studie dat kinderen zeer bekwaam zijn in het leren van de grammatica van een nieuwe taal tot de leeftijd van 17 of 18, veel langer dan eerder werd gedacht.
Leervermogen
Maar terwijl kinderen na de leeftijd van 10 jaar snel blijven leren, is het onwaarschijnlijk dat ze vloeiend een nieuwe taal leren. Wetenschappers denken dat dit komt omdat ze een kleiner tijdsbestek hebben voordat hun leervermogen begint te verzwakken rond de 17 jaar. Onderzoekers zijn van mening dat de periode waarin we een taal op een bekwaam niveau kunnen leren, langer is dan eerder werd gedacht.
Joshua Hartshorne, een assistent-professor in de psychologie aan het Boston College, die de studie schreef als onderdeel van zijn postdoctorale kwalificatie aan het MIT, zei dat het team verbaasd was dat een taal grotendeels beheerst kon worden door de 10-jarigen. Hij vertelde dat de bevindingen een bredere implicatie hebben voor het begrijpen van de geest en de hersenen.
In het verleden suggereerden onderzoekers dat veranderingen in de hersenen bij een leeftijd van ongeveer vier tot vijf jaar de oorzaak kan zijn van ons afnemende vermogen om taal te leren. Anderen focussen op veranderingen die plaatsvinden in de puberteit. Het betekent dat we misschien terug moeten naar de tekentafel om te proberen uit te leggen waarom volwassenen moeite hebben met het leren van taal.
Vertalen
Zijn de 10-jarigen van nu de vertalers van de toekomst? Als dat het geval is, mogen zij zich over en jaar of 15 uiteraard bij ons aanmelden als vertaler. Tot die tijd kunt u gebruik maken van de dienst van de vele ervaren en professionele vertalers, die wij nu voor u beschikbaar hebben.
Wilt u meer informatie over een vertaling? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag. Voor een vrijblijvende offerte kunt u gebruik maken van onze aanvraagmodule aan de rechterzijde van deze pagina. Uw aanvraag rechtstreeks aan ons mailen mag natuurlijk ook.
Grammaticaquiz
Om hun bevindingen te verkrijgen, die werden gepubliceerd in het tijdschrift Cognition, onderzochten onderzoekers aan het MIT en Harvard de resultaten van een grammaticaquiz met bijna 670.000 deelnemers, het grootste onderzoek ooit over taal en leren.
De resulterende quiz genaamd “Which English?” was bedoeld om niet-moedertaalsprekers aan te spreken. Deelnemers werd gevraagd om te verklaren of zinnen als “Gisteren wilde John de race winnen” onjuist waren. In een poging om de test viraal te maken en meer respondenten te verzamelen, voegden de onderzoekers ook vragen toe met betrekking tot de grammaticale eigenaardigheden van verschillende Engelse dialecten.
Gegevens
Deelnemers werd gevraagd om informatie te verstrekken, zoals hun leeftijd bij het maken van de quiz en de leeftijd waarop ze Engels begonnen te leren.
“Het was tot nu toe heel moeilijk om alle gegevens te verzamelen die je nodig hebt om de vraag te beantwoorden over hoe lang de kritieke periode duurt,” zei Josh Tenenbaum, een MIT-professor in de hersen- en cognitieve wetenschappen. “Dit is een van die zeldzame kansen in de wetenschap waar we zouden kunnen werken aan een vraag die heel oud is. Veel slimme mensen hebben hierover nagedacht en geschreven om een nieuw perspectief te hebben en iets te zien dat anderen misschien niet hebben.”
Verder onderzoek
Verder onderzoek is nu nodig om te begrijpen waarom ons vermogen om een nieuwe taal te leren lijkt te vervallen na een bepaalde leeftijd. “Het is mogelijk dat er een biologische verandering is, het is ook mogelijk dat het iets sociaals of cultureels is”, zei professor Tenenbaum.
“Een periode van een minderjarige loopt in veel samenlevingen tot ongeveer 17 of 18 jaar,” ging hij verder. “Daarna verlaat je je huis, misschien werk je fulltime of word je een gespecialiseerde universiteitsstudent, zaken die allemaal van invloed kunnen zijn op je leerritme voor elke taal.”