024-82 00 778 info@aabeve.nl

Hoe worden uitstervende talen geholpen?

Google heeft een experimentele app gelanceerd onder de naam Woolaroo. Het doel van deze app is om te voorkomen, dat talen gaan uitsterven. Google heeft in een blog aangekondigd, dat de app in open source is ontwikkeld, waardoor het ook toegankelijk is voor externe ontwikkelaars. Maar hoe worden uitstervende talen geholpen met een app?

De app maakt het mogelijk om foto’s te nemen, waardoor de gebruiker in een uitstervende taal te horen krijgt wat het is. Google geeft zelf aan, dat er wereldwijd zo’n 2.000 talen met uitsterven worden bedreigd. Voor een beperkt aantal talen wordt nu ondersteuning gegeven via de app.

 

Uitstervende talen in de app

  • Calabrisch Grieks
  • Siciliaans
  • Louisiana Creools
  • Maori
  • Nawat
  • Rapa Nui
  • Tamazight
  • Yang Zhuang
  • Jiddisch
  • Yugambeh

Waardoor sterven talen uit?

Talen worden met uitsterven bedreigt als het aantal sprekers van de taal steeds minder wordt. Dit is vooral het geval met inheemse talen, die nog maar door weinig (veelal oudere) mensen worden gesproken. Omdat jongeren vaak geen toekomst hebben op hun geboortegrond, verlaten ze de ouderlijke omgeving om naar stedelijke gebieden te vertrekken. Daar spreken ze hun moedertaal niet meer.

Toch blijft het de vraag of de app iets kan bijdragen aan het voorkomen van het uitsterven van deze talen. Ouderen, die in ver afgelegen gebieden wonen en die vaak geen of nauwelijks contact hebben met de buitenwereld, beschikken meestal niet over een smartphone en/of internet. Bovendien zouden ze ook niet veel hebben aan de app, omdat zij nou net degenen zijn, die weten wat bepaalde foto’s voorstellen. En iemand, die het niet weet, heeft waarschijnlijk liever een antwoord van de app in het Engels, dan in het Nawat.

Desondanks blijft het natuurlijk prijzenswaardig dat Google het initiatief heeft genomen om iets te doen tegen het uitsterven van talen. En mocht het in de praktijk geen resultaat opleveren, dan is het in elk geval een nobele poging geweest.

Vertalen

Bij Aabévé Vertaalbureau hebben wij meer dan 200 vertalers beschikbaar, die vertalingen kunnen verzorgen in meer dan 600 talencombinaties. De talen in bovenstaand overzicht zijn daar niet bij. Is dat jammer? Waarschijnlijk niet, omdat er nooit een vraag zal komen om een document te vertalen vanuit het Nederlands of Engels naar één van die talen. Dat geldt niet alleen voor deze 10 talen, maar ook voor alle andere talen, die met uitsterven worden bedreigd. Met alle talencombinaties, die wij kunnen verzorgen, kunt u vrijwel 100% van de wereldbevolking bereiken. Met slechts 5 talen kunt u namelijk al vrijwel de hele wereld bereiken.

Offerte ontvangen?

Wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen voor een vertaling in één van de 200 talencombinaties, die wij verzorgen? Maak dan gebruik van de aanvraagmodule door op onderstaande button te klikken of stuur ons een mail met daarin de talencombinatie, het vakgebied en of het al dan niet beëdigd moet zijn. Voeg ook uw document(en) als bijlage(n) toe, zodat wij het aantal woorden voor u kunnen tellen. Binnen 30 minuten ontvangt u dan onze reactie in uw mailbox.

Vertrouwen

Bij Aabévé Vertaalbureau kunt u vertrouwen op meer dan 30 jaren ervaring, hoge klantenwaardering, ISO-certificering, ervaren en professionele vertalers, lage tarieven en snelle levering.

Andere bezoekers bekeken ook:

Niemand is te oud om een taal te leren

Niemand is te oud om een taal te leren. Het leren van vreemde talen heeft een aantal grote voordelen, ongeacht of je...

Waarom is er altijd haast met vertalingen?

Dringende vertalingen zijn het dagelijkse leven voor vertalers. Hieronder vindt u een aantal redenen waarom een...