024-82 00 778 info@aabeve.nl

De wereld is de afgelopen decennia snel aan het veranderen en dit heeft geleid tot het verdwijnen van verschillende talen. De vijf talen die gaan verdwijnen binnen niet al te lange tijd, als er geen maatregelen worden genomen zijn Napolitaans, Jiddish, Schots, Ainu en Romani.

Vijf talen die gaan verdwijnen: Napolitaans

Zuid-Italië is het onderste deel van de “laars” van Italië. Napels was van 1815-1860 de hoofdstad van het Koninkrijk van Twee Sicilië. Na deze periode werd het samen met de rest van het zuiden opgenomen in wat nu Italië is. De Napolitaanse taal wordt beschouwd als “kwetsbaar voor uitsterven” vanwege een verminderde overdracht tussen generaties en het feit dat de meeste sprekers de taal niet kunnen schrijven.

Napolitaans is een Romaanse taal, die veel overeenkomsten heeft met het Italiaans. Er wordt geschat dat er ongeveer 7 miljoen sprekers van Napolitaans zijn, maar deze taal wordt steeds minder gesproken. Er zijn verschillende redenen voor het verdwijnen van deze taal, waaronder het feit dat het Italiaans de officiële taal van Italië is en dat veel mensen zich daarom genoodzaakt voelen om deze taal te spreken om te slagen in het leven. Daarnaast is er ook een gebrek aan onderwijs in Napolitaans en wordt deze taal vaak gezien als minderwaardig ten opzichte van het Italiaans.

Vijf talen die gaan verdwijnen: Jiddisch

UNESCO rangschikt Jiddisch, met nog 1 miljoen sprekers over, als “absoluut bedreigd”. Dit betekent dat kinderen thuis de taal niet meer als moedertaal leren. Jiddisch werd ooit gesproken door Joodse mensen van de Franse provincie Elzas tot aan het Oeralgebergte. Het gebruik van de taal is echter grotendeels afgenomen als gevolg van Joodse migratie uit Europa. Een aantal factoren, waaronder antisemitisme, nazisme, stalinisme, oorlog en armoede, zaten achter deze migratie.

Daarnaast hebben veel Joodse gemeenschappen in de afgelopen decennia de voorkeur gegeven aan het spreken van de nationale taal van het land waarin ze wonen, in plaats van Jiddisch. Het is een Germaanse taal met Hebreeuwse invloeden en het heeft een rijke geschiedenis.

Vijf talen die gaan verdwijnen: Schots

Schots wordt gesproken in Schotland en heeft veel overeenkomsten met het Engels. Er wordt geschat dat er ongeveer 1,5 miljoen sprekers van Schots zijn, maar deze taal wordt steeds minder gesproken. De belangrijkste reden voor het verdwijnen van deze taal is de invloed van het Engels en de overheersing van de Engelse taal in Schotland. Er is ook een gebrek aan onderwijs in Schots en deze taal wordt vaak gezien als minderwaardig ten opzichte van het Engels.

De Schotse taal is ontstaan in 600 na Christus, met de komst van de Angles in Schotland. Deze taal ontwikkelde zich los van zijn zustertaal in Engeland, totdat het zijn eigen taal was. UNESCO rangschikt de Schotse taal als ‘kwetsbaar’, wat betekent dat de meeste kinderen de taal wel spreken, maar meestal alleen maar thuis.

Er kunnen politieke redenen zijn waarom de Schotse taal op deze manier wordt gerangschikt. Schots is nauw verbonden met de identiteit van Schotland als natie en slechts één politieke partij wil Schots als officiële taal. Degenen die tegen de onafhankelijkheid van Schotland van het Verenigd Koninkrijk zijn, zullen waarschijnlijk geen maatregelen goedkeuren, die dromen van Schotland als een afzonderlijke natie kunnen voeden en zo met het Verenigd Koninkrijk kunnen breken. Partijen die tegen afscheiding zijn, zouden ook vrezen dat Schotland op eigen kracht het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden zou ondertekenen.

Momenteel behoort dit recht alleen toe aan het Westminster (Engelse) parlement. De overheid heeft argumenten om deze taal te onderdrukken. Schots weer op de voorgrond plaatsen zou het Schotse parlement ertoe dwingen de taal beschikbaar te maken op alle onderwijsniveaus, de historische en culturele context van de taal te onderwijzen, leraren op te leiden om deze veranderingen door te voeren en een adviesorgaan of adviesorganen op te richten, die de veranderingen zouden moeten meten. De trieste waarheid is dat dit een erg duur en tijdrovend proces is.

Vijf talen die gaan verdwijnen: Ainu

Ainu is een taal die wordt gesproken door de Ainu, een inheems volk, dat leeft op het Japanse eiland Hokkaido. Het is een taal die geen verband houdt met enige andere taal en heeft een unieke grammatica en woordenschat. Er wordt geschat dat er nog maar een handjevol sprekers van Ainu zijn en dat deze taal binnenkort zal uitsterven. De belangrijkste reden voor het verdwijnen van Ainu is de assimilatie van de Ainu in de Japanse samenleving en de overheersing van de Japanse taal.

Vijf talen die gaan verdwijnen: Romani

Romani is een taal die wordt gesproken door de Roma, een nomadisch volk dat verspreid over heel Europa leeft. Het is een taal die geen verband houdt met enige andere taal en heeft een rijke geschiedenis. Er wordt geschat dat er ongeveer 4 miljoen sprekers van Romani zijn, maar deze taal wordt steeds minder gesproken. De belangrijkste reden voor het verdwijnen van Romani is de assimilatie van de Roma in de samenlevingen waarin ze leven en de overheersing van de nationale talen van deze landen.

Conclusie

Er zijn veel talen die momenteel bedreigd worden en binnenkort zullen verdwijnen. De vijf talen die we hierboven hebben besproken, Napolitaans, Jiddisch, Schots, Ainu en Romani, hebben allemaal hun eigen unieke kenmerken en geschiedenis. Het is belangrijk om deze talen te behouden en te beschermen, omdat ze een belangrijk onderdeel zijn van de culturele diversiteit van onze wereld. Het is daarom noodzakelijk dat er meer aandacht wordt besteed aan het behoud en de bevordering van deze talen, zodat ze niet voorgoed verloren gaan.

Aabévé Vertaalbureau

Bij ons kunt u helaas niet terecht voor vertalingen in uitstervende talen, simpelweg omdat er geen vertalers zijn, die deze talen spreken. Maar u kunt bij ons wel terecht voor vertalingen in meer dan 200 talencombinaties. Daarvoor hebben wij meer dan 600 vertalers beschikbaar. In de praktijk betekent dit, dat we u vrijwel altijd kunnen helpen met het vertalen van uw documenten. Ook voor beëdigde vertalingen kunt u bij ons terecht.

En mocht u een vertaling nodig hebben in een taal, waarvoor wij zelf geen vertaler beschikbaar hebben, dan kunnen wij vrijwel altijd een oplossing bieden door onze samenwerking met internationale partners. Daardoor zijn bijvoorbeeld ook vertalingen mogelijk in diverse Afrikaanse talen.

Vrijblijvende offerte aanvragen

Een vrijblijvende offerte kunt u aanvragen door op onderstaande button te klikken en dan gebruik te maken van onze handige aanvraagmodule. Binnen 30 minuten na ontvangst van uw aanvraag, vindt u onze reactie in uw mailbox.

Bij Aabévé Vertaalbureau kunt u vertrouwen op professionele vertalers, snelle levering, lage tarieven, optimale klantenservice, kwaliteitsgarantie, ISO-certificering en een 5 sterrenbeoordeling op de beoordelingswebsite Trustpilot