024-82 00 778 info@aabeve.nl

De Verenigde Staten van Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden. Het land waar dromen uitkomen. Of misschien toch niet. In elk geval het land, dat al eeuwen lang een grote aantrekkingskracht heeft op immigranten met allerlei nationaliteiten. Dit betekent dat er veel vreemde talen worden gesproken in de Verenigde Staten. Weliswaar is Engels de officiële taal, maar het aantal tweetalige mensen is enorm en wordt geschat op ongeveer 20% van de totale bevolking.

Vreemde talen in de Verenigde Staten

Het leren van een nieuwe taal heeft veel voordelen. Het kan helpen bij het vinden van een nieuwe baan of bij het starten met een eigen bedrijf. Algemeen wordt aangenomen, dat tweetalige mensen over meer kritisch denkvermogen beschikken, dankzij het feit dat ze in 2 (of meer) verschillende talen moeten denken.

In de Verenigde Staten worden enorm veel vreemde talen gesproken. We zetten de belangrijkste en meest voorkomende op een rijtje.

Spaans

Spaans is verreweg de meest gesproken vreemde taal in de VS, met naar schatting zo’n 40 miljoen sprekers. Dit heeft vooral te maken met de landen in Midden-Amerika, waar vandaan enorm veel immigranten naar de Verenigde Staten trekken, zoals Cuba, Mexico en Puerto Rico.  Spaans is ook erg populair bij studenten, want er zijn maar liefst 6 miljoen studenten, die een Spaanse taalopleiding volgen.

De Spaanse taal maakt een enorme groei door in de VS. Voorzichtige schattingen gaan er zelfs vanuit dat er in het jaar 2050 maar liefst 138 miljoen Spaans sprekende Amerikanen zullen zijn. Het is nu al in 43 van de 50 staten de tweede meest gesproken taal.

Chinees

Chinezen zijn uitgezworven over grote delen van de wereld. Ze zijn vaak naar de Verenigde Staten en Europa getrokken om hun droom van een eigen bedrijf waar te maken. Chinees is de tweede meest gesproken taal in de VS, met ongeveer 3,5 miljoen sprekers. Chinees is de derde meest gesproken vreemde taal in de staat New York, met daarnaast hoge concentraties moedertaalsprekers in Californië, Texas, New Jersey, Massachusetts en Illinois.

Chinees is wereldwijd de officiële taal van China, Singapore, Taiwan, Hong Kong en Macau. Ongeveer 16 procent van de wereldbevolking spreekt Chinees als eerste taal, hetgeen neerkomt op ongeveer 1,2 miljard mensen.

Tagalog

Tagalog is een Austronesische taal die veel van het dialect uit het Engels en Spaans haalt. Het is de officiële taal van de Filippijnen en de derde meest gesproken vreemde taal in Amerika met ongeveer 1,7 miljoen sprekers. Tagalog is een taal, die we in Europa en dus ook in Nederland nauwelijks tegenkomen. Het is een taal, waarvoor we bij Aabévé Vertaalbureau helaas geen vertalers beschikbaar hebben.

Vietnamees

Net als veel inwoners van China, zijn ook veel Vietnamezen richting “het land met de ongekende mogelijkheden” getrokken om een nieuw bestaan op te bouwen. De Vietnamese taal is de vierde meest gesproken vreemde taal in de Verenigde Staten, met ongeveer 1,5 miljoen sprekers. Het is de derde meest gesproken taal in de staten Texas, Oklahoma, Nebraska en Washington, waardoor Vietnamees in die staten een uitstekende keuze is voor een secundaire taal. Buiten Amerika is Vietnamees de officiële taal van Vietnam en een Zuid-Chinese provincie genaamd Guangxi. Er is ook een aanzienlijk deel van de moedertaalsprekers te vinden in Laos, Cambodja, Frankrijk en Australië.

Arabisch

Het Arabisch heeft ongeveer 1,2 miljoen sprekers in de Verenigde Staten. Het is de snelst groeiende vreemde taal, die wordt onderwezen door hogescholen en universiteiten in de Verenigde Staten, en staat op de 10e plaats van de meest populaire talen om te studeren. Binnen de VS bevinden de hoogste concentraties Arabisch sprekenden zich in Californië, Michigan en New York.

Buiten de VS worden in het Midden-Oosten veel Arabische en soortgelijke dialecten gesproken. Er zijn 25 landen die Arabisch claimen als hun officiële of co-officiële taal. De belangrijkste  hiervan zijn Egypte, Irak, Marokko, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

vreemde talen in de verenigde staten-compilatie

Frans

Frans is de zesde meest voorkomende vreemde taal in de VS met (net als het Arabisch) ongeveer 1,2 miljoen sprekers. Historisch gezien hadden de Fransen claims over verschillende delen van wat nu de Verenigde Staten zijn. Zoals bij alle gebieden bleven delen van de cultuur en taal over nadat de Fransen vertrokken. Geografisch gezien deelt de VS een zeer lange grens met het noordelijke buurland Canada, waar Frans in verschillende provincies nog steeds de belangrijkste taal is.

In Amerika is Frans de tweede meest gesproken taal (na Engels) in de staten Maine en Vermont. Het is de derde meest gesproken taal in Louisiana, Connecticut, New Hampshire en Rhode Island. Wereldwijd is Frans de officiële taal voor maar liefst 29 landen. En hoewel de Franse taal in Nederland niet zo populair is, is het dat wereldwijd wel. Het is met name dankzij Afrikaanse landen één van de snelst groeiende talen.

Koreaans

Het grootste deel van de huidige Koreaans Amerikaanse bevolking komt logischerwijze uit Zuid-Korea, omdat vertrekken uit Noord-Korea nou eenmaal vrijwel onmogelijk is. Het is slechts een van de vele Aziatische talen die op de lijst staat van de vreemde talen die in de Verenigde Staten worden gesproken. Ongeveer 2 procent van de Amerikaanse bevolking kan op een redelijk niveau in het Koreaans communiceren.

Koreaans is de derde meest gesproken taal in zowel Georgia als Virginia. Koreaans is ook de officiële taal van zowel Noord-Korea als Zuid-Korea, met kleine maar opmerkelijke populaties van sprekers in zowel China als Japan.

Russisch

Wellicht opmerkelijk, maar er zijn in de Verenigde Staten ruim 900.000 mensen, die Russisch spreken. Het is de derde meest gesproken taal in Oregon. Volgens onderzoek is het aantal Russische sprekers in de Verenigde Staten de afgelopen 40 jaar verviervoudigd. In 1980 waren er slechts ongeveer 173.000 Russische sprekers.

Buiten de Verenigde Staten is Russisch de officiële taal van Rusland, Wit-Rusland, Kirgizië en Kazachstan. Daarnaast wordt het in verschillende andere landen beschouwd als een “onofficiële tweede taal”. Deze landen maakten ooit deel uit van de Sovjet-Unie en omvatten Oekraïne, Azerbeidzjan, Georgië, Estland, Litouwen, Letland, Moldavië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Turkmenistan.

Duits

Net als bij het Russisch, zijn er in de Verenigde Staten ruim 900.000 mensen, die Duits spreken. Het is ook de op een na meest gesproken taal in North Dakota en geldt als de op twee na meest gesproken taal in 16 andere staten (na Spaans en Engels). Deze staten zijn onder meer: ​​Montana, Idaho, Wyoming, Utah, Colorado, Kansas, Wisconsin, Iowa, Massachusetts, Arkansas, Tennessee, Alabama, Indiana, Ohio en Kentucky.

Duits is niet alleen de officiële taal van Duitsland, het is ook de officiële taal van verschillende andere landen, zoals Liechtenstein, Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Tirol en een deel van België.

Haïtiaans Creools

Haïtiaans Creools heeft ongeveer 850.000 sprekers in de Verenigde Staten. Dit is een soort taal die voornamelijk wordt gesproken in gebieden, die ooit werden gevormd door een groot aantal Franse plantages. Het is een dialect dat lijkt op het Frans, maar het is duidelijk anders.

In Louisiana is de kans groot om in contact te komen met mensen die Creools spreken. Hoewel het dialect dat in Louisiana wordt gesproken iets anders is dan dat in andere landen wordt gesproken, is het uitwisselbaar. Andere landen die Haïtiaans Creools spreken, zijn Haïti, Frans Guyana, Martinique en Guadalupe.

Vertalen

Spreekt u alleen Nederlands en wilt u geen vreemde taal leren, maar heeft u wel vertalingen nodig? Dan is Aabévé Vertaalbureau u graag van dienst. Wij kunnen vertalingen verzorgen in ruim 200 talencombinaties, waarvoor we meer dan 600 vertalers beschikbaar hebben. Alle vertalers hebben een gedegen opleiding gevolgd of beschikken over minimaal 5 jaar ervaring in de vertaalbranche.

Voor het aanvragen van een offerte kunt u gebruik maken van het aanvraagformulier door op onderstaande button te klikken. Heeft u vragen, dan kunt u die mailen of telefonisch contact opnemen via 024 – 82 00 778. Wij helpen u graag!

Meest recente berichten

WordPress website vertalen

Een WordPress-website vertalen kan bij Aabévé Vertaalbureau snel en goed. Een WordPress-website kan heel snel worden gebouwd.

Meertaligheid in Oekraïne

Er is sprake van een grote meertaligheid in Oekraïne. Het land staat bekend om zijn rijke cultuur en diverse bevolking.

Welke talen worden gesproken in Noorwegen?

Noorwegen is een land met een rijke taalgeschiedenis. Iedereen kent Noorwegen van de indrukwekkende landschappen met de prachtige fjorden en het noorderlicht, maar weet u ook welke talen in Noorwegen worden gesproken?