024-82 00 778 info@aabeve.nl

Als u een website beheert met een .nl domeinnaam, dan heeft u waarschijnlijk wel eens een telefoontje of een mailtje ontvangen van een bedrijf over andere extensies op dezelfde naam. Vaak wordt dan gezegd, dat een ander bedrijf  uw domeinnaam in een andere domeinextensie wil registreren. Bijvoorbeeld: een .com of .info domeinextensie. En omdat u de naam al beheert, wil men u graag als eerste de mogelijkheid bieden om die naam zelf te registreren (voor een aanzienlijk bedrag natuurlijk). In werkelijkheid is er helemaal geen verzoek om deze domeinnaam te registreren, maar is er sprake van oplichting. Men probeert u angst aan te jagen, omdat een ander bedrijf er met dezelfde domeinnaam vandoor dreigt te gaan.

Dit wordt cybersquatting genoemd. Het is een methode om domeinnamen te registreren, die identiek zijn aan of vergelijkbaar zijn met bestaande handelsmerken of bedrijfsnamen en deze tegen een (zeer) hoge prijs aan die bedrijven te verkopen.

Wat is cybersquatting?

  • de domeinnaam aan de merkhouder verkopen tegen een zeer hoge prijs;
  • de merkhouder tegenhouden om de domeinnaam te reserveren en het imago van het merk schaden;
  • profijt trekken uit de naamsbekendheid, onder andere door de domeinnaam naar zijn eigen website om te leiden en zo bezoeken te genereren.

Het is van groot belang, dat u hier niet intrapt. Wilt u de aangeboden domeinnaam wel hebben? Registreer dan de naam zelf bij uw hostingprovider voor een veel lagere prijs.

Welke domeinextensie(s) wilt u?

Nog beter is het om bij het inrichten van een website van tevoren te onderzoeken op welke landen u zich wilt richten. Gaat het alleen om Nederland, dan is een .nl registratie voldoende. Maar wilt u uw website laten vertalen om ook andere landen te gaan veroveren, dan is het zinvol om daarvoor direct de juiste domeinextensies te registreren.

Als uw website wordt vertaald in meerdere talen, kunt u de domeinextensies van die talen direct al registreren, bijvoorbeeld .de of .fr. Kiest u ervoor om één website met meerdere talen aan te bieden, dan kunt u kiezen voor een algemene extensie, zoals een .com of .eu domeinnaam.

Domeinkrakers

De cybersquatters, oftewel domeinkrakers, registreren ook vaak van tevoren al domeinnamen op basis van bedrijvengidsen of informatie uit het handelsregister. Op het moment, dat u een domeinnaam wilt registreren voor een nieuw bedrijf, krijgt u de mededeling “deze domeinnaam is te koop” te zien. Deze methode wordt zowel bij grote als kleine bedrijven gehanteerd. 

Hoe ontdekt u cybersquatting?

  • Controleer de website

    De eenvoudigste manier om erachter te komen of uw domeinnaam is ingenomen door een cyberkraker of door een echte gebruiker, is door de website te bekijken. Als het domein u doorverwijst naar een “normale” website (bijvoorbeeld een actieve blog of winkel), wordt deze waarschijnlijk op een legitieme manier gebruikt. Als u echter op een pagina terechtkomt met de tekst “dit domein is te koop” of “onder constructie“, is het waarschijnlijk dat u te maken heeft met cybersquatting. Als alternatief kunt u een pagina tegenkomen die vol staat met advertenties. Dit is meestal gebruikelijk voor merkdomeinen of namen op basis van bestaande bedrijven. Stel dat u bijvoorbeeld beveiligingscamera’s verkoopt. Als een domein met uw merknaam u naar een pagina brengt, die niets anders bevat dan Google-advertenties voor beveiligingscamera’s, dan probeert iemand waarschijnlijk geld te verdienen door uw handelsmerk te gebruiken. In dat geval bent u degene met de wettelijke bescherming als u naar de rechter stapt.

  • Neem contact op met de domeineigenaar

    Soms kan een gebruiker een domeinnaam kopen voor een project of bedrijf dat nog moet worden gelanceerd. Daarom, als het domein u naar een “onder constructie“-pagina brengt, kan dit eenvoudigweg betekenen dat de site nog niet is gepubliceerd.
    Als u het niet zeker weet, kunt u proberen contact op te nemen met de eigenaar van het domein. U kunt de naam en het adres vinden door een tool als who.is te gebruiken:

Whois-startpagina

Houd er rekening mee dat deze informatie niet altijd beschikbaar is. Sommige domeineigenaren kiezen ervoor om hun persoonlijke gegevens te verbergen met behulp van de privacyfuncties. Als een domeinkraker echter probeert winst te maken door merkdomeinen te verkopen, is het waarschijnlijk dat ze hun contactgegevens openbaar maken. Immers, hoe kunnen ze anders iemand een bericht sturen met een aanbieding?

Beschermen tegen domeinkrakers

  • Registreer uw domeinnaam vanaf het begin

    De eenvoudigste manier om te voorkomen dat iemand uw domein overneemt, is door het vanaf het begin te registreren. Dit betekent dat u de domeinnaam gaat betalen voordat uw bedrijf is opgestart.

  • Registreer vergelijkbare domeinnamen

    Misschien wilt u dezelfde domeinnaam ook kopen met meerdere extensies, zoals .com en .net, of .eu. U kunt het ook registreren met verschillende landcodes, zoals .co.uk of .it. Daarnaast kunt u overwegen varianten van uw domeinnaam te registreren, inclusief veelvoorkomende spelfouten. Zo voorkomt u dat domeinkrakers uw merk kopiëren en bezoekers op een dwaalspoor proberen te brengen.

  • Koop bescherming van domeineigendom


    Een andere manier om uzelf tegen cybersquatting te beschermen, is door bescherming van domeineigendom aan te schaffen. Deze service wordt normaal gesproken aangeboden door domeinnaamregistreerders, zoals SIDN. Het houdt uw domeininformatie privé en u voorkomt dat u uw domein kwijtraakt als u het per ongeluk laat verlopen.

Vertalen

Voor alle vragen of informatie over vertalen kunt u natuurlijk terecht bij Aabévé Vertaalbureau. Of het nu gaat om het vertalen van uw website of het beëdigd vertalen van oprichtingsdocumenten, wij helpen u graag. U kunt ons mailen of bellen via 024 – 82 00 778.

 

Meest recente berichten

Bedreigde talen

Deze pagina biedt de mogelijkheid om de volledige tekst te beluisteren in plaats van te lezen.Dit is met name bedoeld als extra service voor...

Blogberichten ook in gesproken tekst beschikbaar

Aabévé Vertaalbureau heeft een nieuwe stap gezet in het bieden van toegankelijke content. Aabévé biedt nu gesproken tekst aan op alle  blogberichten...

Algemene voorwaarden vertalen

Deze pagina biedt de mogelijkheid om de volledige tekst te beluisteren in plaats van te lezen.Dit is met name bedoeld als extra service voor...

Voordelen van een Powerpoint-vertaling

Deze pagina biedt de mogelijkheid om de volledige tekst te beluisteren in plaats van te lezen.Dit is met name bedoeld als extra service voor...

Talen in Australië

Deze pagina biedt de mogelijkheid om de volledige tekst te beluisteren in plaats van te lezen.Dit is met name bedoeld als extra service voor...