024-82 00 778 info@aabeve.nl

Welke taal wordt gesproken in IJsland?

IJsland is een Scandinavisch eiland in het noorden van de Atlantische Oceaan. Het eiland telt ongeveer 365.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 103.000 vierkante km. Het is daarmee het dunst bevolkte land van Europa. IJsland is geen lid van de Europese Unie en de munteenheid is de IJslandse Kroon. Welke taal wordt gesproken in IJsland?

Meer dan 93% van de IJslandse bevolking spreekt IJslands. Slechts een klein deel spreekt dit niet en dat zijn over het algemeen immigranten. Ook wordt in geringe mate Deens, Frans, Noors, Spaans en Zweeds gesproken. IJslands is een noord-Germaanse taal, die verwant is met het Deens, Faeröers, Noors en Zweeds. Veel IJslandse woorden zijn extreem lang, waardoor ze moeilijk zijn uit te spreken. Het IJslandse naaste familielid is het Faeröers, de taal die op de Faeröer eilanden wordt gesproken. Hoewel ze onderling niet verstaanbaar zijn, zijn de overeenkomsten tussen de talen zichtbaar in hun geschreven vorm. Als buitenlander integreren in IJsland is vrijwel alleen mogelijk als men IJslands spreekt.

Vertalen vanuit of naar IJslands

Documenten vertalen vanuit of naar het IJslands is iets, dat bij Aabévé Vertaalbureau niet dagelijks voorkomt. Maar desondanks kunt u wel bij ons terecht voor vertalingen van IJslands naar Engels en omgekeerd. IJslands is een lastige en weinig voorkomende taal en daardoor liggen de vertaaltarieven aanzienlijk hoger dan voor West-Europese talen.

Nederlandse bedrijven zien regelmatig zakelijke kansen in IJsland. Kansrijke sectoren zijn de dienstensector, bouw en bouwmachines en visserij. En alhoewel het IJslands de moedertaal is, spreken de meeste IJslanders uitstekend Engels. Daarmee kunt u zich op het eiland ook prima verstaanbaar maken.

IJslandse economie

IJsland heeft een gezonde economie met een zeer hoog bbp per hoofd van de bevolking. Het land trekt veel toeristen en heeft veel aandacht voor duurzame ontwikkeling, onderwijs op hoog niveau en gelijke kansen voor iedereen.

Visserij en de visverwerkende industrie zijn belangrijk voor IJsland. De overheid stimuleert verbreding van de economie naar o.a. geothermische energie, software industrie, biotechnologie en toerisme.

IJsland is nauwelijks getroffen door de wereldwijde corona-pandemie. Op 21 december telde het land 28 doden als gevolg van corona. Er worden wel veel testen uitgevoerd, want inmiddels is al meer dan een derde van de totale bevolking op het virus getest.

Internet

Inwoners van IJsland zijn gewend aan het veelvuldig gebruik van internet. Producten en diensten zoals voeding, hightech producten, kantoorartikelen, kleding, bankdiensten en transport worden online aangeschaft. IJslandse kleding- en designmerken hebben hun eigen webshops. Aziatische, Amerikaanse en Europese webshops met lage verzendkosten groeien in populariteit. Meer informatie over zakendoen met IJsland is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Cultuur

De IJslandse cultuur is sterk verwant aan de Noorse cultuur. De hoofdstad Reykjavik is een hippe stad, met bijzondere winkels en veel uitgaansgelegenheden. Meer dan de helft van alle inwoners van het land woont in Reykjavik.

IJslanders zijn zeer gesteld op stiptheid en dat betekent, dat u in het zakenleven altijd op tijd dient te zijn voor afspraken. De uitwisseling van visitekaartjes is standaard en dure relatiegeschenken worden niet op prijs gesteld. Bij onderhandelingen wordt eerlijkheid zeer op prijs gesteld. U hoeft zich dan ook niet terughoudend op te stellen tijdens onderhandelingen.

Vertaling aanvragen?

Wilt u een document laten vertalen van het IJslands naar het Engels of van het Engels naar het IJslands? Mail ons dan uw document of het aantal woorden, alsmede een omschrijving van het document. Voor het aanvragen van een vertaling in combinatie met het IJslands, kunt u helaas geen gebruik maken van onze aanvraagmodule.

Zo snel mogelijk na ontvangst van uw aanvraag, mailen wij u een vrijblijvende offerte en levertijd. Als u de opdracht bevestigt, wordt de vertaling geleverd binnen de afgesproken deadline. Op al onze vertalingen verlenen wij kwaliteitsgarantie. Desgewenst kunt u er ook voor kiezen om de vertaling te laten controleren door een tweede vertaler. Daar zijn wel extra kosten aan verbonden.