024-82 00 778 info@aabeve.nl

IJsland is een Scandinavisch eiland in het noorden van de Atlantische Oceaan. Het eiland telt ongeveer 365.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 103.000 vierkante km. Het is daarmee het dunst bevolkte land van Europa. Het is een uniek en fascinerend land met een rijke culturele geschiedenis en een adembenemend landschap van gletsjers, vulkanen en warmwaterbronnen. Ondanks zijn kleine omvang is IJsland ongelooflijk taalkundig divers, met meer dan twintig talen die door zijn burgers worden gesproken. IJsland is geen lid van de Europese Unie en de munteenheid is de IJslandse Kroon. Weet u welke taal wordt gesproken in IJsland?

IJslands moedertaal voor bijna iedereen

IJslands wordt in het land gesproken sinds de 9e eeuw, toen Noorse kolonisten hun taal met zich meebrachten. Tegenwoordig wordt het door bijna de gehele bevolking van IJsland gesproken, met ongeveer 330.000 mensen die het als hun moedertaal spreken. De taal lijkt sterk op het Oudnoors en wordt ook wel “Oudijslands” genoemd.

Onveranderd gebleven

Een van de interessantste dingen van IJslands is dat het vrijwel onveranderd is gebleven sinds de introductie meer dan 1000 jaar geleden. Het is weinig geëvolueerd en is nog steeds een van de talen die het meest verwant is aan het Oudnoors. Dit maakt het een geweldige taal om te studeren voor iedereen, die geïnteresseerd is in geschiedenis of taalkunde.

Ondanks zijn relatieve onbekendheid is het IJslands nog steeds een levende taal. Het wordt gebruikt in boeken, kranten, televisie, radio en andere media. Het wordt ook op scholen in het hele land onderwezen en is een verplicht vak voor alle leerlingen. Naast de taal zelf heeft IJsland zijn eigen unieke schrijfsysteem. De taal is geschreven in een aangepaste versie van het Latijnse alfabet, dat verschillende extra letters bevat. Deze letters weerspiegelen de klanken van de taal en maken het lezen en schrijven gemakkelijker.

Moeilijke taal

De IJslandse taal wordt ook beschouwd als één van de moeilijkste talen om te leren. Het heeft zijn eigen grammatica en syntaxis, wat behoorlijk uitdagend kan zijn voor niet-moedertaalsprekers. Met toewijding en oefening is het echter mogelijk om de taal onder de knie te krijgen.

Meer dan 93% van de IJslandse bevolking spreekt IJslands. Slechts een klein deel spreekt dit niet en dat zijn over het algemeen immigranten. Ook wordt in geringe mate Deens, Frans, NoorsSpaans en Zweeds gesproken. IJslands is een noord-Germaanse taal, die verwant is met het Deens, Faeröers, Noors en Zweeds.

Veel IJslandse woorden zijn extreem lang, waardoor ze moeilijk zijn uit te spreken. Het IJslandse naaste familielid is het Faeröers, de taal die op de Faeröer eilanden wordt gesproken. Hoewel ze onderling niet verstaanbaar zijn, zijn de overeenkomsten tussen de talen zichtbaar in hun geschreven vorm. Als buitenlander integreren in IJsland is vrijwel alleen mogelijk als men IJslands spreekt.

Immigranten

IJsland heeft ook een levendige immigrantengemeenschap, die een verscheidenheid aan talen met zich meebrengt. Pools, Litouws, Russisch en Spaans worden allemaal vaak gehoord in de straten van de IJslandse steden. De talen van de voormalige Sovjet-Unie worden ook veel gesproken, vooral door de groeiende gemeenschap van vluchtelingen in het land.

IJsland is een echt uniek en divers land. Het rijke culturele erfgoed wordt weerspiegeld in de vele talen, die getuigen van de lange en complexe geschiedenis van het land. Of je nu een autochtone IJslander bent of een bezoeker uit het buitenland, je zult zeker iets interessants en opwindends vinden in het taalkundige landschap van IJsland.

welke taal wordt gesproken in ijsland-compilatie

Vertalen vanuit of naar IJslands

Documenten vertalen vanuit of naar het IJslands is iets, dat bij Aabévé Vertaalbureau niet dagelijks voorkomt. Maar desondanks kunt u wel bij ons terecht voor vertalingen van IJslands naar Engels en omgekeerd. IJslands is een lastige en weinig voorkomende taal en daardoor liggen de vertaaltarieven aanzienlijk hoger dan voor West-Europese talen.

Nederlandse bedrijven zien regelmatig zakelijke kansen in IJsland. Kansrijke sectoren zijn de dienstensector, bouw en bouwmachines en visserij. En alhoewel het IJslands de moedertaal is, spreken de meeste IJslanders uitstekend Engels. Daarmee kunt u zich op het eiland ook prima verstaanbaar maken.

IJslandse economie

IJsland heeft een gezonde economie met een zeer hoog BBP per hoofd van de bevolking. Het land trekt veel toeristen en heeft veel aandacht voor duurzame ontwikkeling, onderwijs op hoog niveau en gelijke kansen voor iedereen. Visserij en de visverwerkende industrie zijn belangrijk voor IJsland.

De overheid stimuleert verbreding van de economie naar o.a. geothermische energie, software industrie, biotechnologie en toerisme. IJsland is nauwelijks getroffen door de wereldwijde corona-pandemie. Eind 2022 telde het land ruim 200 doden, terwijl het aantal besmettingen ten opzichte van het aantal inwoners wel vrij hoog was.

Internet

Inwoners van IJsland zijn gewend aan het veelvuldig gebruik van internet. Producten en diensten zoals voeding, hightech producten, kantoorartikelen, kleding, bankdiensten en transport worden online aangeschaft. IJslandse kleding- en designmerken hebben hun eigen webshops. Aziatische, Amerikaanse en Europese webshops met lage verzendkosten groeien in populariteit. Meer informatie over zakendoen met IJsland is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Cultuur

De IJslandse cultuur is sterk verwant aan de Noorse cultuur. De hoofdstad Reykjavik is een hippe stad, met bijzondere winkels en veel uitgaansgelegenheden. Meer dan de helft van alle inwoners van het land woont in Reykjavik.

IJslanders zijn zeer gesteld op stiptheid en dat betekent, dat u in het zakenleven altijd op tijd dient te zijn voor afspraken. De uitwisseling van visitekaartjes is standaard en dure relatiegeschenken worden niet op prijs gesteld. Bij onderhandelingen wordt eerlijkheid zeer gewaardeerd. U hoeft zich dan ook niet terughoudend op te stellen tijdens onderhandelingen.

Vertaling aanvragen?

Wilt u een document laten vertalen van het IJslands naar het Engels of van het Engels naar het IJslands? Mail ons dan uw document of het aantal woorden, alsmede een omschrijving van het document.

Zo snel mogelijk na ontvangst van uw aanvraag, mailen wij u een vrijblijvende offerte en levertijd. Als u de opdracht bevestigt, wordt de vertaling geleverd binnen de afgesproken deadline. Op al onze vertalingen verlenen wij kwaliteitsgarantie. Desgewenst kunt u er ook voor kiezen om de vertaling te laten controleren door een tweede vertaler. Daar zijn wel extra kosten aan verbonden.