024-82 00 778 info@aabeve.nl

Nederlands wordt gesproken door zo’n 23 miljoen mensen. Tel je de Afrikaanssprekende bevolking erbij op, dan kom je op ongeveer 29 miljoen mensen die Nederlands of een afgeleide taal spreken. Dat is een behoorlijk aantal, maar als Nederlands de enige taal is die u spreekt, komt u niet zo ver.

Welke taal wordt het meest gesproken?

Nu denkt u misschien, dat Engels de meest gesproken taal ter wereld is. Maar nee… De taal die de lijst met meest gesproken talen aanvoert is: Chinees! Het Chinees Mandarijnis wereldwijd de meest gesproken taal. Met maar liefst 1.311 miljoen mensen, is het lastig om deze taal van de troon te stoten.

Spaans en dan Engels

Na het Chinees is Spaans de meest gesproken taal. Verdeeld over Spanje, Venezuela, Puerto Rico, Peru, Paraguay, Panama, Honduras, El Salvador, Ecuador, Cuba, Costa Rica, Colombia en Bolivia spreken er maar liefst 437 miljoen mensen ter wereld Spaans.

Met 379 miljoen mensen die Engels als moedertaal spreken staat deze ‘wereldtaal’ op de derde plaats. Uiteraard komt er wél een stuk verder mee dan met Nederlands, want Engels is de moedertaal in Engeland en verder in onder meer de USA, Australië, Nieuw-Zeeland, Nigeria, Tanzania, Malta, Canada (ook Frans overigens), Ghana, Gambia, Ierland, Singapore, Sierra Leone en Jamaica.

Door het grote koloniale verleden van Engeland zijn er vele landen op de wereld waar van oorsprong Engels gesproken wordt. Het Britse Rijk en later ook de Verenigde Staten hadden en hebben een wereldwijde invloed.

Daarnaast spreken veel mensen buiten deze landen óók Engels als tweede of derde taal. In tal van sectoren is Engels dan ook de internationale taal. In de luchtvaart, diplomatie, communicatie (bijvoorbeeld ook in de Formule 1), geneeskunde en informatica).

De volledige Top 10 van meest gesproken talen

Bent u benieuwd naar de volledige Top 10 van meest gesproken talen? Wij geven u graag even het complete lijstje:

  • Chinees (Mandarijn) (1311 miljoen)
  • Spaans (460 miljoen)
  • Engels (379 miljoen)
  • Hindoestani (341 miljoen)
  • Arabisch (319 miljoen)
  • Bengali (228 miljoen)
  • Portugees (221 miljoen)
  • Russisch (154 miljoen)
  • Japans (128 miljoen)
  • Punjabi (119 miljoen)

Zoals u ziet, heeft de grootte van het grondgebied van een land behoorlijke invloed op het aantal mensen dat een taal als moedertaal heeft. Landen die van oorsprong een grote kolonisatiedrift hadden (zoals Engeland), hebben hun taalgebied dan ook flink kunnen uitbreiden in die periode.

Zo hadden de kolonisten van het toenmalige Britse Rijk het plan, dat men in Afrika van noord (Cairo in Egypte) naar zuid (De Kaap in Zuid-Afrika) kon reizen, zonder een andere taal te spreken dan het Engels. Maar ook talen van landen met een groot oppervlakte, zoals ChinaRusland en India eindigen hoog in deze Top 10 met meest gesproken talen ter wereld.

Waar eindigt Nederlands dan?

Het Nederlands eindigt in deze ranglijst met meest gesproken talen op plaats nummer 56. Eigenlijk helemaal niet zo slecht als u bedenkt dat we maar een klein landje zijn. Het kan veel erger. Veel erger. Een taal kan met uitsterven bedreigd zijn. Zoals het Tobiaans (Tobi genoemd) dat nog maar door 30 personen gesproken wordt. Of Taushio, een taal in Peru, die nog maar door één persoon beheerst wordt. Je moet er toch niet aan denken dat jouw moedertaal voor altijd zou verdwijnen?

Spreekt u Chinees?

Er is een grote kans dat u ooit in aanraking komt met een bedrijf dat een van de meest gesproken talen ter wereld als voertaal hanteert. Maar spreekt u Mandarijn? Of Spaans? Als dat niet zo is, kan het lastig communiceren zijn. Gelukkig is er Aabévé Vertaalbureau, dat u prima kan helpen bij het vertalen van uw offerte, handleiding of juridische documenten. En ja, bij Aabévé Vertaalbureau kunnen wij u ook helpen met Chinees, Spaans en vrijwel alle andere talen!