024-82 00 778 info@aabeve.nl

Het geheel door land omgeven Oostenrijk (officieel de Republiek Oostenrijk) herbergt een unieke mix van talen. Oostenrijk heeft ongeveer 9 miljoen inwoners. Maar, welke talen worden gesproken in Oostenrijk? De meeste inwoners spreken Duits, hetgeen ook de officiële taal van het land is. Veel Oostenrijkers spreken ook een of meer Oostenrijks-Beierse dialecten.

Welke talen worden gesproken in Oostenrijk?

Bijna de gehele Oostenrijkse bevolking (98%) spreekt de Duitse taal. Naast Duits kent Oostenrijk ongeveer zeven miljoen sprekers van Oostenrijks-Beiers, een groep Opper-Duitse talen die in het hele land worden gesproken, met uitzondering van de deelstaat Vorarlberg en enkele delen van het Tiroler Reutte District. In die gebieden spreken de inwoners in plaats daarvan een Alemannisch dialect. Dit dialect telt ongeveer 300.000 sprekers.

Duits en Oostenrijks-Beiers hebben elkaar door de eeuwen heen beïnvloed, maar zijn niet dezelfde taal. Hoewel de meerderheid van de Oostenrijkers beide talen spreekt, zijn er nog steeds vertalingen nodig voor allerlei documenten, van marketingdocumenten tot juridische documenten.

De officiële talen van Oostenrijk

Een onderzoek naar de officiële talen van Oostenrijk duurt niet lang. Technisch gezien heeft het land er maar één: Duits. Oostenrijk heeft echter ook twee belangrijke (hoewel niet-officiële) talen: Oostenrijks-Beiers en Alemmanisch.

Het Duits dat in Oostenrijk wordt gesproken, verschilt van het standaardduits, omdat het is beïnvloed door Oostenrijks-Beiers. De twee talen (dat wil zeggen Oostenrijks en Duits) zijn wel onderling verstaanbaar. Grotendeels in elk geval. De regionale accenten in sommige delen van Oostenrijk spelen een rol als het gaat om wederzijdse verstaanbaarheid.

Duits wordt als officiële Oostenrijkse taal gebruikt door de overheid, de reguliere media en onderwijsinstellingen in het hele land, van basisscholen tot universiteiten.

Taalgeschiedenis

De taalgeschiedenis van Oostenrijk is verbonden met zijn politieke geschiedenis, zoals het geval is met veel landen. Een deel van het Heilige Roomse Rijk tot 1806, Oostenrijk werd toen een deel van de Duitse Confederatie. Later werd het een deel van de Duitse Republiek, na het einde van de Eerste Wereldoorlog, toen de monarchie uiteenviel.

Sindsdien heeft Oostenrijk hard gewerkt om een ​​duidelijke definitie van zichzelf en zijn bevolking op te bouwen. Oostenrijkers spreken officieel Duits, maar de meerderheid van de bevolking identificeert zich als Oostenrijker in plaats van Duits, waarbij 91,1% van de bevolking zich identificeert als etnisch Oostenrijks.

Oostenrijks-Beiers

Met in totaal 13 miljoen sprekers is Oostenrijks-Beiers te horen in de Duitse deelstaat Beieren, in Zwitserland, in Italië en in Hongarije, maar ook in Oostenrijk. In Oostenrijk heeft het meer dan zeven miljoen sprekers.

De taal is ontstaan ​​bij de Bavarii, een Germaanse stam met een hertogdom dat zich in de vroege middeleeuwen van het moderne Beieren tot delen van Oostenrijk verspreidde. In de loop van de tijd bereikten de Bavarii en hun taal de Donau en de Alpen, en daarom verwierf Oostenrijks-Beiers de geografische spreiding die het vandaag heeft.

Interessant is dat Oostenrijks-Beiers geen geschreven spelling heeft, ondanks zijn status als de feitelijke nationale taal van Oostenrijk. De naam omvat eigenlijk een verscheidenheid aan dialecten, die met name verschillen wanneer men van het noorden van Oostenrijk naar het zuiden reist.

Alemannic

Een andere van de niet-officiële talen van Oostenrijk, Alemannic, wordt gesproken door ongeveer 300.000 inwoners van het land. De taal stamt af van de Alemanni, een verzameling Germaanse stammen aan de oevers van de Bovenrijn, en wordt naast Oostenrijk ook gesproken in Zwitserland, Duitsland, Liechtenstein, Frankrijk, Italië, de VS en Venezuela. In totaal heeft Alemannic ongeveer tien miljoen sprekers, hoewel slechts een klein percentage daarvan in Oostenrijk woont.

Net als Oostenrijks-Beiers omvat Alemannic een groep Opper-Duitse dialecten. De taal heeft opmerkelijke Duits-Zwitserse invloeden. De geschreven vorm dateert uit de zesde eeuw, waar het is geïdentificeerd in het schrijven van de Elder Futhark-inscripties.

Welke talen worden gesproken in Oostenrijk?

Behalve Duits, Oostenrijks-Beiers en Alemannisch is Oostenrijk ook de thuisbasis van Bosnische, Kroatische, Tsjechische, Hongaarse, Poolse, Romani, Italiaanse, Servische, Slowaakse, Sloveense, Turkse en Jiddische sprekers.

Sprekers van deze talen zijn meestal gevestigd in bepaalde regio’s, terwijl Oostenrijk ook een aantal vreemde talen herbergt, waaronder standaard Duits, Engels, Frans en Italiaans.

Engels

Een indrukwekkende 73% van de bevolking van Oostenrijk spreekt Engels. Oostenrijk staat zelfs op de zesde plaats van de 63 landen op de English First Proficiency Index van Education First, waarbij Oostenrijkers in elke leeftijdsgroep de Europese gemiddelden overtreffen voor hun niveau van gesproken Engels. Dit komt doordat de taal op scholen op grote schaal wordt onderwezen, met kinderen die vanaf hun zevende jaar regelmatig Engelse les krijgen. Overigens staat Nederland in deze index op de 1e plaats.

Interessant is dat er een opmerkelijke genderkloof is als het gaat om Engelse taalvaardigheid in Oostenrijk, waarbij de English Proficiency Index aantoont dat Oostenrijkse vrouwen veel bekwamere Engelssprekenden zijn dan Oostenrijkse mannen. Deze genderkloof is groter dan in de meeste landen binnen Europa.

Turks

Talen in Oostenrijk omvatten een aantal minderheidstalen, waarvan Turks de meest voorkomende is. In totaal spreekt 2,3% van de Oostenrijkse bevolking Turks en zijn Turken de op één na grootste etnische groep van het land, na Oostenrijkers.

Het was een regeringsbeleid uit 1964 dat de basis legde voor de Turkse bloei in Oostenrijk. Het initiatief moedigde Turkse ‘gastarbeiders’ aan om naar Oostenrijk te komen om te werken in de export- en bouwsector. Het werkte zoals bedoeld en tegenwoordig wonen er tussen de 350.000 en 500.000 mensen van Turkse afkomst in Oostenrijk.

Servisch

Na Turks is Servisch de op één na meest gesproken minderheidstaal in Oostenrijk. In totaal spreekt 2,2% van de Oostenrijkse bevolking het. Net als Turken werden Serviërs in de jaren zestig als gastarbeiders naar Oostenrijk gerekruteerd, wat leidde tot een aanzienlijke immigratiegolf. Eerdere golven van Servische immigratie naar Oostenrijk hadden al plaatsgevonden, vooral in het begin van de 19e eeuw, maar het was het regeringsinitiatief van 1964 dat duizenden arbeiders binnenhaalde. Tegenwoordig is Oostenrijk de thuisbasis van zo’n 125.000 Servische staatsburgers.

Bosnisch

Oostenrijk zag een toestroom van Bosniërs als gevolg van de Bosnische oorlog in de jaren negentig, hoewel veel Bosniërs al in de 19e eeuw in Oostenrijk aankwamen. Ongeveer 1,9% van de Oostenrijkse bevolking spreekt Bosnisch, met clusters van sprekers in de gebieden Graz, Linz, Wenen en Salzburg.

Sloveens

Sloveense sprekers in Oostenrijk zijn grotendeels geconcentreerd in Karinthië, waar het de officiële taalstatus geniet. In totaal spreekt zo’n 0,3% van de Oostenrijkers het. Interessant is dat Karinthische Slovenen een erkende minderheid zijn in Oostenrijk, waar ze speciale rechten en positieve maatregelen genieten.

Hongaars

Hoewel in Burgenland in Oostenrijk slechts ongeveer 1.000 mensen Hongaars spreken, verdient de taal een speciale vermelding vanwege de historische banden tussen Oostenrijk en Hongarije, na het bewind van het Oostenrijks-Hongaarse rijk na het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Welke taal moet je spreken in Oostenrijk?

Als het gaat om een ​​bezoek aan Oostenrijk, hoeft het leren van talen echt niet te hoog op uw prioriteitenlijst te staan, hoewel deze aanname wel afhangt van de taal die u native spreekt. Omdat driekwart van de Oostenrijkers in het Engels kan praten, dankzij de sterke nadruk die het land legt op het leren van die taal op school, zijn er genoeg mensen beschikbaar om met Engelssprekende toeristen in hun moedertaal te communiceren.

Dit geldt met name in de grootste steden en populairste toeristische gebieden van Oostenrijk, waar Engelssprekende bezoekers er zeker van kunnen zijn dat ze effectief kunnen communiceren, ook al spreken ze niet meer dan een paar woorden Duits. Een dergelijk wijdverbreid gebruik van het Engels benadrukt de status als een van de nuttigste talen om te leren in 2023. Natuurlijk kunnen degenen die Duits spreken ook in Oostenrijk relatief gemakkelijk communiceren.

Vertalingen

Voor bedrijven die zich in Oostenrijk willen vestigen of een bestaande positie willen uitbreiden, kan toegang tot nauwkeurige, hoogwaardige vertalingen het verschil maken. Wilt u de Oostenrijkse markt veroveren? Neem dan contact op met Aabévé Vertaalbureau.

Bij Aabévé Vertaalbureau kunt u vertrouwen op optimale service, binnen 30 minuten reactie, lage tarieven, snelle levering, ervaren vertalers, ook beëdigde vertalingen, hoge klantenwaardering, ISO-certificering en tientallen jaren ervaring.

Wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Maak dan gebruik van de aanvraagmodule door op onderstaande button te klikken. Mailen mag natuurlijk ook. Heeft u vragen of wilt u aanvullende informatie, neem dan contact met ons op via 024 – 82 00 778.

Meest recente berichten:

De impact van AI op vertalingen

Vertalingen spelen een cruciale rol in onze steeds meer geglobaliseerde wereld, waar mensen uit verschillende...