024-82 00 778 info@aabeve.nl

Menig vakantieganger, die van de zon wil genieten, zal Spanje als bestemming kiezen. Een heerlijk klimaat, prachtige boulevards, mooie natuur en vriendelijke mensen, die niet alleen Spaans willen spreken. Wat wilt u nog meer?

Welke talen worden gesproken in Spanje?

Spaans is na het Chinees, de meest gesproken taal ter wereld. Maar liefst 437 miljoen mensen spreken Spaans. Daarmee heeft het Spaans overigens wel een onoverbrugbare achterstand op het Chinees, dat door maar liefst 1.248 miljoen mensen wordt gesproken.

Spaans wordt niet alleen gesproken in Spanje, maar is ook de officiële taal in 20 andere landen. Bovendien wordt het als officiële taal gebruikt door de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Afrikaanse Unie.

In Spanje worden meer talen gesproken

De officiële taal van Spanje is het Castiliaans. Dit is wat niet-Spaanstaligen kennen als het Spaans, maar in Spanje staat het bekend als Castiliaans. Maar naast het Castiliaans kent Spanje nog 9 andere talen die elk hun eigen geschiedenis en aantrekkingskracht hebben. Catalaans (Valenciaans), Galicisch, Baskisch (Euskara) en Aranees behoren tot de meest gesproken talen.

Catalaans

Catalaans is de meest gesproken regionale taal in Spanje. Het wordt gesproken in Catalonië, Valencia, Aragón, Murcia en de Balearen. Catalaans is de moedertaal van meer dan 11 miljoen sprekers die in vier landen wonen, waardoor het de meest gesproken regionale taal in de Europese Unie is. Catalaans is ook de officiële taal van Andorra en veel mensen in de kleinere regio’s van Italië spreken het als hun moedertaal. Het wordt zelfs in Frankrijk gesproken! Als je niet bekend bent met de verschillen tussen de twee, kan het Catalaans erg op het Spaans lijken.

Toch houden Catalanen er niet van dat hun taal wordt verward met het Spaans en geven ze er de voorkeur aan dat hun taal voor zichzelf wordt erkend. In Catalonië, met Barcelona als belangrijkste stad, is al tientallen  jaren een beweging actief, die zich wil afscheiden van Spanje.

Catalonië is sinds 1979 een autonome regio binnen het koninkrijk Spanje. In 2017 liep het volledig uit de hand, toen ruim 90% van de Catalanen in een referendum stemde voor afscheiding van Spanje. De Spaanse regering greep in en de Catalaanse voorman Puigdemont, moest het land ontvluchten.

Baskisch

Baskisch (ook bekend als Euskara) is een geïsoleerde taal en huidig ​​onderzoek suggereert dat het niet gebonden is aan een andere levende taal. Deze taal is uniek voor Europa en wordt gesproken door ongeveer 700.000 mensen in Baskenland. Velen die Baskisch spreken, geven aan dat hun moedertaal Spaans en Baskisch is.

Ook in Baskenland is er een hoge drang naar onafhankelijkheid, die al eeuwen speelt. In de jaren ’60 van de vorige eeuw werden er bloedige aanslagen gepleegd door de ETA. In de loop der jaren brokkelde de steun voor de ETA af en in 2006 besloot de organisatie om zichzelf op te heffen.

Galicisch

Net als Spaans en Catalaans behoort het Galicisch tot de Romaanse talenfamilie en heeft het zijn wortels stevig in het Latijn. Er wordt geschat dat ongeveer 3 miljoen mensen Galicisch spreken en het heeft zeer nauwe banden met het Portugees.

Aranees

Sinds 1984 wordt het Aranees naast het Spaans op scholen gebruikt en sinds het een co-officiële taal van Spanje is geworden, is de belangstelling voor deze taal aanzienlijk toegenomen. In vergelijking met het Castiliaans (Spaans) zijn er echter relatief weinig sprekers van deze taal. In feite kunnen tegenwoordig slechts 7.000 mensen het Aranees begrijpen. Het is de taal van Val d’Aran, een klein gebied in Catalonië op de grens tussen Frankrijk en Spanje.

Spaanse vertalingen

Spaans is bij Aabévé Vertaalbureau een veel gevraagde taal. Niet alleen van Nederlands naar Spaans of van Spaans naar Nederlands, maar ook Engels Spaans en Spaans Engels. Onze vertalers zijn zeer ervaren en professioneel, waardoor u de beschikking krijgt over uitstekende vertalingen. Ook voor beëdigde vertalingen kunt u bij ons terecht.

AI-vertalingen

Heeft u een vertaling nodig voor intern gebruik, waarvoor de kwaliteit niet de hoogste prioriteit heeft? Dan kunt u kiezen voor een AI-vertaling, desgewenst met revisie door een ervaren vertaler. AI-vertalingen zijn extreem laag geprijsd (slechts € 0,02 excl. BTW per woord) en worden supersnel geleverd. Ook voor AI-transcripties van bijvoorbeeld poscasts of videoteksten kunt u bij ons terecht. 

Vrijblijvende offerte 

Wilt u een vrijblijvende offerte voor het vertalen van teksten ontvangen? Maak dan gebruik van onze handige aanvraagmodule door op onderstaande button te klikken of mail de documenten rechtstreeks naar ons. Uiteraard kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen. Dit kan via 024 – 82 00 778.