024-82 00 778 info@aabeve.nl

Welke varianten Engels zijn er?

De Engelse taal telt zo’n 375 miljoen moedertaalsprekers en daarnaast nog eens zo’n 825 miljoen mensen, die Engels spreken als tweede taal. Engels is daarmee dé taal voor internationaal zakendoen. Maar: welke varianten Engels zijn er eigenlijk?

Omdat de Engelse taal in de meeste verschillende delen wordt gesproken, is het Engels in de loop der tijd behoorlijk beïnvloed door allerlei sociale, politieke en culturele aspecten. Daardoor zijn er vele varianten ontstaan. Engels is een officiële taal in meer dan 60 landen over de hele wereld. Het wordt echter maar in 6 landen als moedertaal gesproken door een meerderheid van de bevolking.

Welk type Engels moet u kiezen?

Het kiezen van de juiste Engelse variant voor uw tekst is een strategische beslissing die enige zorgvuldige afweging vereist. De keuze is niet zo moeilijk als u zich op Europa richt, want dan is Brits-Engels de enige juiste keuze. Anders ligt het als u zaken wilt doen in andere continenten, want daar worden namelijk veel varianten gebruikt.

Als het op geschreven Engels aankomt, zijn de diverse varianten verschillend in termen van spelling, grammatica en vocabulaire. Terminologie wordt nog belangrijker als het gaat om beëdigde Engelse vertalingen. Ook al zijn de standaard geschreven vormen begrijpelijk voor alle Engelstaligen, een native speaker Amerikaans-Engels herkent zich mogelijk niet in een tekst die is geschreven in Brits-Engels en omgekeerd.

Welke varianten zijn er?

Brits-Engels

Brits Engels verwijst naar het Engels dat in het Verenigd Koninkrijk wordt gesproken en geschreven. Brits Engels is de voorkeursvariant in de meeste Europese landen en in Engelssprekende landen in Afrika en Zuid-Azië (bijv. India, Pakistan, Bangladesh). Regionale accenten en dialecten verschillen echter zelfs binnen het Verenigd Koninkrijk enorm.

Een Ier klinkt bijvoorbeeld heel anders dan iemand uit het noorden van Engeland. Veel mensen denken bij Engels aan het accent van de Britse koningin. Dit accent wordt echter maar door 2% van de bevolking gebruikt!

Amerikaans-Engels

Zoals de naam al aangeeft, is Engels in de Verenigde Staten de variant van het Brits. Amerikaans-Engels is de voorkeursvariant in Latijns-Amerika en Oost-Azië (bijv. China, Japan en de Filippijnen). Net als Brits-Engels, verschilt Amerikaans-Engels sterk van staat tot staat en er zijn veel regionale verschillen in woordenschat en accenten.

Canadees-Engels

Hoewel gesproken Canadees-Engels klinkt als Amerikaans Engels, combineert het geschreven Canadees-Engels elementen van Amerikaans-Engels (vanwege de nabijheid) en Brits-Engels (vanwege de geschiedenis).

Australisch en Nieuw Zeelands-Engels

Het Engels dat in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gesproken, kent veel accenten en veel spreektaal verschilt sterk van andere vormen van Engels. Toch lijkt de standaard geschreven vorm grotendeels op het Britse-Engels. Een kwart van de inwoners van Australië spreekt overigens thuis geen Engels.

Internationaal Engels

Als u niet kunt kiezen tussen een van de hierboven erkende vormen, dan kunt u misschien proberen om internationaal Engels te adopteren. Hoewel er geen standaarddefinitie is van wat internationaal Engels inhoudt, is het de bedoeling om een ​​neutrale taal te ontwikkelen die vrij is van culturele verwijzingen met een spellingsysteem dat zowel Amerikaanse als Britse vormen vermengt om te voorkomen dat iemand wordt vervreemd.

Welk type Engels u ook kiest, houd er rekening mee dat verschillende markten verschillende systemen gebruiken. In het bijzonder gebruiken de VS het imperiale systeem, terwijl Brits-Engels zowel imperiale als metrische systemen gebruikt. Houd hier rekening mee of het nu gaat om een ​​websitevertaling of een lokalisatieproject voor een specifieke markt.

Engels vertalen

Wilt u documenten of een website laten vertalen naar het Engels, dan zit u goed bij Aabévé Vertaalbureau. Wij hebben vele ervaren en professionele vertalers beschikbaar voor vertalingen naar of vanuit het Engels (in diverse varianten). U kunt bij ons niet alleen terecht voor vertalingen Engels vanuit of naar het Nederlands, maar ook voor vrijwel alle andere talen.

Dagelijks hebben wij meer dan 600 vertalers in meer dan 200 talencombinaties voor u beschikbaar. Meer dan 30 jaren ervaring staat borg voor de beste vertalingen, waarbij onze kwaliteitsgarantie en ISO-certificering nog eens extra zekerheid bieden. Meer weten? Bel ons op 024-8200778 of mail ons.