024-82 00 778 info@aabeve.nl

De Engelse taal heeft een lange en gevarieerde geschiedenis. In de loop der eeuwen heeft het zich ontwikkeld en is het veranderd, waardoor het de taal is die we vandaag de dag kennen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat er eigenlijk meerdere varianten van de Engelse taal zijn. De meest prominente variant van het Engels is Standaard Engels, ook wel bekend als Brits Standaard Engels.

Meerdere varianten Engels

Dit is de primaire vorm van Engels, die op scholen wordt geleerd en die in de meeste officiële omgevingen wordt gebruikt. Het is de vorm van Engels die wordt gesproken in het Verenigd Koninkrijk en zijn voormalige koloniën, zoals Canada, Australië en India. In de Verenigde Staten is Amerikaans Engels de belangrijkste variant van het Engels. Het is onderscheidend van het Britse Engels, hoewel de twee veel overeenkomsten delen. Amerikaans Engels is de vorm van Engels die wordt gesproken in de Verenigde Staten, Canada en enkele andere landen. Het heeft een unieke set aan vocabulaire en grammaticaregels die verschillen van het Britse Engels.

Diverse varianten

Afgezien van deze twee grote varianten, zijn er ook vele andere varianten van het Engels die wereldwijd worden gesproken. Zo wordt er bijvoorbeeld in het Caribisch gebied Engels gesproken in vele verschillende vormen, zoals het Jamaica Engels, het Trinid Engels en het Bahama Engels. In Zuid-Afrika wordt Engels gesproken in een verscheidenheid aan vormen, zoals Zuid-Afrikaans Engels en Afrikaans.

In vele andere landen, zoals Ierland, Singapore, Maleisië en de Filipijnen, wordt ook Engels gesproken, hoewel de varianten die in deze landen worden gesproken niet zo verschillend zijn van Standaard Engels als de varianten in het Caribisch gebied en Zuid-Afrika. Naast deze geografische varianten van het Engels, zijn er ook verschillende dialecten en sociolecten.

Dialecten

Dialecten zijn regionale varianten van een taal, terwijl sociolecten verschillende vormen van een taal zijn die door verschillende sociale groepen worden gebruikt. Bijvoorbeeld, in de Verenigde Staten worden verschillende dialecten van het Engels gesproken in het Midwesten, het Zuiden en het Noordoosten. En in het VK zijn er verschillende sociolecten van het Engels die worden gesproken door de arbeidersklasse, de middenklasse en de bovenklasse. Tot slot is er ook de variant van het Engels, die bekend staat als Pidgin Engels. Pidgin Engels is een vereenvoudigde vorm van Engels die als lingua franca wordt gebruikt in verschillende delen van de wereld. Het wordt voornamelijk gebruikt in gebieden waar meerdere talen worden gesproken, zoals delen van Afrika, het Caribisch gebied en Zuidoost-Azië.

welke varianten engels zijn er-compilatie

Varianten uitgelicht

Brits-Engels

Brits-Engels verwijst naar het Engels dat in het Verenigd Koninkrijk wordt gesproken en geschreven. Brits-Engels is de voorkeursvariant in de meeste Europese landen en in Engelssprekende landen in Afrika en Zuid-Azië (bijv. India, Pakistan, Bangladesh). Regionale accenten en dialecten verschillen echter zelfs binnen het Verenigd Koninkrijk enorm. Een Ier klinkt bijvoorbeeld heel anders dan iemand uit het noorden van Engeland. Veel mensen denken bij Engels aan het accent van de Britse koningin. Dit accent wordt echter maar door 2% van de bevolking gebruikt!

Amerikaans-Engels

Zoals de naam al aangeeft, is Engels in de Verenigde Staten de variant van het Brits. Amerikaans-Engels is de voorkeursvariant in Latijns-Amerika en Oost-Azië (bijv. China, Japan en de Filippijnen). Net als Brits-Engels, verschilt Amerikaans-Engels sterk van staat tot staat en er zijn veel regionale verschillen in woordenschat en accenten.

Canadees-Engels

Hoewel gesproken Canadees-Engels klinkt als Amerikaans Engels, combineert het geschreven Canadees-Engels elementen van Amerikaans-Engels (vanwege de nabijheid) en Brits-Engels (vanwege de geschiedenis).

Australisch- en Nieuw Zeelands-Engels

Het Engels dat in Australië en Nieuw-Zeeland wordt gesproken, kent veel accenten en veel spreektaal verschilt sterk van andere vormen van Engels. Toch lijkt de standaard geschreven vorm grotendeels op het Britse-Engels. Een kwart van de inwoners van Australië spreekt overigens thuis geen Engels.

Internationaal Engels

Als u niet kunt kiezen tussen een van de hierboven erkende vormen, dan kunt u misschien proberen om internationaal Engels te adopteren. Hoewel er geen standaarddefinitie is van wat internationaal Engels inhoudt, is het de bedoeling om een ​​neutrale taal te ontwikkelen die vrij is van culturele verwijzingen met een spellingsysteem dat zowel Amerikaanse als Britse vormen vermengt om te voorkomen dat iemand wordt vervreemd.

Welk type Engels u ook kiest, houd er rekening mee dat verschillende markten verschillende systemen gebruiken. In het bijzonder gebruiken de VS het imperiale systeem, terwijl Brits-Engels zowel imperiale als metrische systemen gebruikt. Houd hier rekening mee of het nu gaat om een ​​websitevertaling of een lokalisatieproject voor een specifieke markt.

Engels vertalen

Wilt u documenten of een website laten vertalen naar het Engels, dan zit u goed bij Aabévé Vertaalbureau. Wij hebben vele ervaren en professionele vertalers beschikbaar voor vertalingen naar of vanuit het Engels (in diverse varianten). U kunt bij ons niet alleen terecht voor vertalingen Engels vanuit of naar het Nederlands, maar ook voor vrijwel alle andere talen.

Dagelijks hebben wij meer dan 600 vertalers in meer dan 200 talencombinaties voor u beschikbaar. Bijna 40 jaren ervaring staat borg voor de beste vertalingen, waarbij onze kwaliteitsgarantie en ISO-certificering nog eens extra zekerheid bieden. Meer weten? Bel ons op 024-8200778 of mail ons.